Actualitate

(AVERTISMENT) Va fi nevoie de reconfirmarea prin FAPTE a angajamentului european

Oficialul MAE a mai spus că România are mai multe așteptări de la Summitul de la Vilnius, care va avea loc peste trei săptămâni: “Din punct de vedere general, summitul, din perspectiva României, trebuie să contribuie la avansarea procesului de asociere politică și de integrare economică a partenerilor. Dorim, din acest punct de vedere, o declarație politică a summitului, care să fie cu nivel ridicat de ambiție, care să confere o viziune, o perspectivă clară a Parteneriatului Estic în continuare. (…) Vrem să vedem și o continuare a confirmării principiului diferențierii, care a fost consacrat ca principiu de bază a tratării partenerilor. (…) Dorim să vedem parafarea integrală a acordului de asociere și a acordului de liber schimb cu Republica Moldova și cu Georgia. Vrem să vedem de asemenea, în proiecție post Vilnius, o angajare, o confirmare explicită a semnării acestora cât mai rapid în cursul anului 2014, în mandatul actualei comisii. Semnarea acordului de asociere cu Ucraina este iarăși un obiectiv pe care și România îl susține”, a punctat Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, pentru autoritățile de la Chișinău, efortul abia începe.

“Momentul istoric de la Vilnius reprezintă închiderea unei etape și începerea alteia, mult mai dificile, pentru că este nevoie ca autoritățile de la Chișinău să continue reformele cu determinare și curaj. (…) Va fi nevoie de reconfirmarea prin fapte a angajamentului european”, a subliniat secretarul de stat.

Bogdan Aurescu a participat, la dezbaterea publică cu tema “Parteneriatul Estic, Summitul de la Vilnius și perspectiva europeană a Republicii Moldova”, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL, la Facultatea de Studii Europene. La dezbatere au mai fost prezenți ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, și fostul negociator șef cu UE, Vasile Pușcaș.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *