Social

Aviz pozitiv! Spitalele raionale din subordinea consiliilor raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății

Deputații din Comisia protecție socială, sănătate și familie au avizat raportul la un proiect de lege, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale – în gestiunea Ministerului Sănătății, scrie Deschide.md.

Potrivit autorilor, deputați ai fracțiunii parlamentare PAS, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Proiectul prevede transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor Instituțiilor medico-sanitare publice Spitale raionale. De asemenea, se introduce noțiunea de „instituție medico-sanitară publică regională”. Excepție din prevederile proiectului propus fac spitalele fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia.

Autorii argumentează că, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare.

Totodată, se menționează că toate spitalele raionale vor continua să funcționeze în regim obișnuit, iar investițiile în aceste instituții vor crește. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii de calitate, prestate conform profilului și capacității fiecărui spital.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *