Externe

Avocata Poporului din Ucraina, revocată din funcție de Rada Supremă

Rada Supremă a demis-o pe avocata Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, cu votul a 234 de deputați, din cauza comunicării sale ineficiente despre crimele de război, în special a infracțiunilor sexuale comise de soldații ruși pe teritoriul ucrainean, scrie Hromadske.

Înainte de de a fi revocată din funcție, Rada Supremă a Ucrainei a colectat semnături pentru a oferi votul de neîncredere comisarei pentru drepturile omului.

Liudmila Denisova a declarat că consideră demiterea sa ilegală.

De asemenea, Denisova a spus că guvernarea ucraineană nu este mulțumită de activitatea sa, în special de colectarea de informații despre situația din teritoriile ocupate temporar, și a spus că astfel de acțiuni reprezintă o imixtiune în activitatea Avocatului Poporului.

Potrivit sursei citate, Legea cu privire la comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei nu prevede exprimări de neîncredere Ombudsmanului Poporului. Totuși, Legea cu privire la modificările aduse anumitor legi ale Ucrainei privind funcționarea funcției publice și a autonomiei locale în timpul legii marțiale, care a intrat în vigoare la 12 mai, permite eliberarea lui Denisova în acest fel.

La data de 25 mai, o serie de instituții de presă și ONG-uri din Ucraina au publicat un Apel deschis către Liudmila Denisova, care au cerut o comunicare eficientă cu privire la crimele sexuale din timpul războiului.

Semnatarii au insistat ca Denisova să dezvăluie numai informații despre care există suficiente dovezi, să evite senzaționalismul și detaliile excesive în rapoartele ei, să folosească terminologia corectă și să aibă grijă de confidențialitatea și siguranța victimelor.

„Infracțiunile sexuale din timpul războiului sunt o tragedie a familiilor, un subiect grav traumatizant, nu un subiect pentru publicații în spiritul „cronicii scandaloase”. Trebuie să avem în vedere scopul: atragerea atenției asupra faptelor de infracțiuni”, se arată în Apel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Pai de unde sa stie doamna despre crime sexuale. Probabil nu a prezentat interes in fata tovarasilor, ca sa inteleaga cum este cu agresiunea sexuala. Este ca la cainii in calduri – de aia ii si condamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *