Actualitate

Avocaţi: Nici Vlad Filat, nici apărătorii săi nu au cerut o altă celulă

Nici Vlad Filat, nici apărătorii săi nu au înaintat o asemenea solicitare. Într-un comunicat de presă al Biroului se subliniază că temeiurile şi motivele transferului nu au fost comunicate de către administraţia Penitenciarului nr.13. Mai mult ca atât, Vlad Filat ar fi fost transferat într-o celulă fără ventilaţie corespunzătoare, unde, conform spuselor acestuia, se fumează intens, acest fapt dăunând sănătăţii lui. Pe de altă parte, Departamentul Instituţiilor Penitenciare anunţă că a iniţiat o anchetă internă privind respectarea condiţiilor de detenţie ale învinuitului Vlad Filat. Verificarea a fost dispusă în urma declaraţiilor avocaţilor, care au invocat condiţiile necorespunzătoare de detenţie ale clientului lor, inclusiv fumatul în celulă şi lipsa ventilării, transmite IPN.

„Modul în care a acţionat Administraţia Penitenciarului nr. 13 şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare ne induc concluzia că acţiunile întreprinse de aceste instituţii, de o manieră vădit intenţionată, violează Art. 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului „Interzicerea torturii” şi Art. 5 din Convenţia Universală pentru Drepturile Omului, care prevede că „Nimeni nu va fi supus torturii, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante”. Acţiunile instituţiilor menţionate le calificăm drept tratamente degradante şi inumane aplicate domnului Filat”, se scrie în comunicat.

De asemenea, avocaţii menţionează că în conformitate cu Recomandarea Comitetului de Miniştri a Consiliului Europei din 11 ianuarie 2006, la repartizarea deţinuţilor în spaţiile de detenţie, se va ţine cont de cerinţele legate de urmăririle judiciare şi anchetele penale, securitate şi siguranţă, precum şi de necesitatea de a oferi regimuri potrivite tuturor deţinuţilor. Or, luând în considerare activitatea politică a lui Vlad Filat, avocaţii îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la efectele negative ale acestor acţiuni asupra siguranţei deputatului.

Cu referinţă la depunerea plângerii la CEDO, apărătorii precizează că, la moment nu a fost primită decizia motivată a Curţii de Apel Chişinău, fapt ce nu permite să fie expediată cererea Curţii. La caz au fost reţinute mai multe încălcări ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului după pronunţarea deciziei Curţii de Apel. În condiţiile în care noul Regulament al Curţii interzice să fie completată cererea deja expediată cu circumstanţe noi, apărătorii lui Vlad Filat susţin că sunt obligaţi să documenteze toate faptele conform rigorilor de admisibilitate a Curţii înainte de a expedia cererea.

Departamentul Instituţiilor Penitenciare precizează că până în prezent, învinuitul Vlad Filat nu a depus nicio cerere scrisă privind dezacordul său faţă de regimul de detenţie şi nu a sesizat procurorul responsabil de inspectarea locurilor de detenţie. Potrivit Departamentului, transferarea învinuitului într-o altă celulă a avut loc drept urmare a plângerilor venite din partea altor deţinuţi care au reclamat faptul că nu pot avea acces la încăperea destinată întrevederilor cu persoanele apropiate din cauza că acolo era plasat temporar Vlad Filat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *