Actualitate

Avocații lui Filat au depus recurs la CSJ. Aceștia cer anularea integrală a sentinței

Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie. În acelaşi timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate, transmite Realitatea.md.

„CSJ este în măsură să caseze deciziile ilegale date de instanţele inferioare, să aprecieze corect toate circumstanţele şi să pronunţe o soluție justă. Ne exprimăm încrederea că cererea va fi admisă, iar instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise în acest caz. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu uşile închise, probe artificiale, martori inventaţi, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale şi la un precedent de condamnare politică”, a menționat Biroul de Avocați.

Totodată, avocații au precizat că, în cazul în care instanța va lua o decizie contrar așteptărilor, vor contesta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Vlad Filat.

Realitatea.md amintește că la finele lunii iunie curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, cu confiscarea bunurilor primite „personal sau prin intermediari” în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

La 11 noiembrie curent, Curtea de Apel a menținut sentința parțial, reducând doar valoarea bunurilor și serviciilor pe care le-ar fi primit personal sau prin intermediari fostul premier care ajungea la 23,6 milioane de dolari, echivalentul a 300 de milioane de lei.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *