Actualitate

Avocatul lui Filat: Starea dumnealui este relativ bună și abia așteaptă să apară în fața magistraților. Instanța a intrat în deliberare

(UPDATE 15.01) Judecătorul Ghenadie Pavliuc a intrat în deliberare înainte de a se pronunța pe cerea procurorului privind prelungirea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat.

(UPDATE 14.33) ”Filat nu reprezintă un risc de a se eschiva de la răspundere sau nu va efectua noi ilegalități. Nu există probe care ar arăta că Filat este bănuit. Starea de sănătate a domnului Filat este relativ bună. M-a rugat să vă transmit că abia așteaptă zua în care va apărea în fața magistraților pentru a-și prezenta apărarea. Noi așteptăm o decizie corectă în acest caz”, a spus avocatul acestuia, Igor Popa.

(UPDATE 12.10) Judecătorul Ghenadie Pavliuc se va pronunța cu privire la solicitarea procurorilor de a prelungi mandatul de arest pe numele fostului premier Vlad Filat.

Avocatul acestuia, Igor Popa a cerut recuzarea judecătorului, făcând referire la unele informații precum că acesta ar fi rudă cu liderul Partidului Democrat Marian Lupu.

Amintim că Vlad Filat este în arest de la 15 octombrie, fiind învinuit de corupție și trafic de influență.

(UPDATE 10.58) Apărarea fostului premier Vlad Filat cere un alt judecător care să se pronunțe cu privire la prelungirea mandatului de arest a fostului premier, titrează radiochisinau.md.

Apărătorii fostului premier Vlad Filat au solicitat recuzarea judecătorului Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Buiucani, titrează unimedia.info. Avocatul Igor Popa a menționat că la baza cererii de recuzare stau două motive și anume: „Domnul judecător Pavliuc este în grad de rudenie cu domnul Marian Lupu și acesta a încercat să facă o anti pronunțare. El a spus că clientul se eschivează de la prezentarea în fața instanței. Ori clientul nostru are dreptul să nu se prezinte în fața instanței.”

Ghenadie Pavliuc este judecătorul care examinează astăzi solicitarea procurorilor de a prelungi mandatul de arest pe numele fostului premier Vlad Filat.

„Pavliuc face niște declarații false, precum clientul meu s-ar fi eschivat de la ședințele de judecată”, a declarat avocatul lui Vlad Filat Igor Popa.

Potrivit unor surse, mai mulți judecători de la Instanța Buiucani s-au îmbolnăvit subit în ziua în care urma să se examineze cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arest pe numele fostului prim-ministru.

În sala de ședință a intrat magistratul Olga Cojocaru.

(Știre inițială) La 15 octombrie procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în cadrul ședinței Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat, după care a acesta a fost reținut de oamenii legii.

După ridicarea imunității, Filat a fost escortat de către ofițerii CNA la sediul instituției unde a fost reținut pentru 72 de ore, iar la 18 octombrie Judecătoria Buiucani i-a aplicat un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. La 23 octombrie, Curtea de Apel a decis menținerea deciziei Judecătoriei Buiucani.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat este acuzat de trafic de influență și corupere pasivă. Acesta este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la controversatul om de afaceri Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160 de mii la 200 de mii de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În data de 23 octombrie, magistraţii de la Curtea de Apel au decis să respingă demersul avocaţilor lui Filat de a-i schimba măsura preventivă. Liderul Partidului Liberal-Democrat, acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, se declară nevinovat.

Vladimir Filat a fost adus la Curtea de Apel în cătuşe, iar în sala de ședințe acestea i-au fost scoase. După ce judecătorii i-au respins solicitarea privind schimbarea măsurii preventive, Filat a făcut declarații pentru presă.

Fostul premier părea degajat şi chiar a transmis o bezea cuiva din sală. Unul dintre avocaţii lui Vladimir Filat a calificat decizia magistraţilor de la Curtea de Apel drept una ilegală.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *