Economie

Axa Moscova-Berlin. Avioanele rusești zboară în Ucraina cu combustibil furnizat de Germania

O societate mixtă a companiei germane Wintershall Dea a livrat condensat de gaz către Gazprom, controlată de Kremlin, care, la rândul său, a furnizat combustibil pentru aviație către două baze militare despre care se crede că se află în spatele atacurilor aeriene împotriva unor obiective civile din Ucraina, care au fost criticate la nivel internațional ca posibile crime de război.

Wintershall Dea este o companie germană implicată într-o societate mixtă cu o filială a Gazprom. Gazprom, distribuitorul de gaze naturale controlat de Kremlin, este, de asemenea, principalul producător de combustibil pentru aviație din Rusia. Potrivit unei investigații realizate de săptămânalul german Der Spiegel și de postul public de televiziune ZDF, Wintershall Dea extrage, împreună cu Gazprom, gaze din zăcămintele de gaz din Siberia de Vest și vinde condensat de gaz, un produs secundar al extracției de gaze naturale și unul dintre materialele de bază utilizate în producția de combustibil pentru avioane, către producătorii ruși de combustibil pentru avioane.

Wintershall Dea a răspuns la această afirmație spunând că vinde condensatul de gaz către Gazprom și, deoarece problema este legată de o societate mixtă, nu are posibilitatea de a suspenda livrările către Gazprom pe cont propriu și nici nu are vreo influență asupra producției.

Acest raționament va consola, probabil, multe văduve și orfani ucraineni.

Wintershall Dea a exclus, de asemenea, suspendarea producției în Rusia, chiar dacă au opțiunea de a se retrage în totalitate din societatea mixtă, dar nu o vor face, deoarece ar pierde mulți bani în acest proces.

Acest lucru vine la opt luni după ce o emisiune de știri produsă de televiziunea publică germană ZDF a dezvăluit că avioanele de vânătoare care au efectuat atacul asupra orașului Cernihiv, un oraș situat la nord-vest de Kiev și un important centru cultural, au fost probabil alimentate cu combustibil de la Gazprom.

Wintershall Dea, o companie deținută majoritar de gigantul chimic german BASF, se întreabă dacă există o legătură directă între producția de condensat de gaz în cauză și atacurile rusești. După cum a mai declarat compania, nu poate garanta că condensatul de gaz extras de Wintershall Dea nu va fi folosit în scopuri militare, deoarece este “prelucrat ulterior în multe produse petrochimice diferite”.

De asemenea, au mai spus că condensatul de gaz este vândut “direct de la sondă” către Gazprom și că “modul în care este utilizat ulterior depinde în întregime de Gazprom”.

Ceea ce, potrivit lor, probabil că este în regulă.

Sau nu. Chiar și purtătorul de cuvânt al companiei, atunci când a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei, a declarat că corporațiile trebuie să își asume responsabilitatea socială.

Probabil că ar trebui să o facă, având în vedere că ancheta comună a Der Spiegel și ZDF a găsit urme ale mai multor livrări ale Gazprom către bazele militare rusești din apropierea graniței ucrainene, nu numai cele care au fost folosite pentru a lansa un atac mortal asupra orașului Cernihiv, dar și atacul asupra teatrului din Mariupol din martie, care a ucis sute de oameni, inclusiv numeroși copii.

“Fiecare companie care susține crimele de război ale lui Putin este ea însăși vinovată de aceste crime”, a declarat consilierul economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, Oleg Ustenko, adăugând că Wintershall Dea va fi trasă la răspundere la sfârșitul războiului. Dacă nu înainte.

Această evaluare a fost secondată de una a ONG-ului Global Witness, care a declarat că “orice companie care aprovizionează Gazprom în Rusia riscă să alimenteze războiul și să submineze sprijinul Europei pentru Ucraina”.

Wintershall Dea se autointitulează “principala companie independentă de gaze naturale și petrol din Europa”. Această “companie independentă” își procură cea mai mare parte a produselor de bază din zăcămintele de gaze din Siberia de Vest a Rusiei.

În timp ce alte companii, precum Shell, Exxon și Eni, și-au anunțat retragerea din Rusia la scurt timp după începerea invaziei din 24 februarie, Wintershall Dea a rămas în Rusia pentru a-și continua afacerile pe bani sângeroși. După cum a declarat directorul general al companiei, Mario Mehren, la câteva săptămâni după atacul rusesc asupra Ucrainei, consiliul de administrație a “decis să mențină participarea la proiectele existente în Rusia”.

De asemenea, compania a mai spus că nu va face noi investiții în Rusia, ceea ce probabil consideră că este meritul lor.

Viceministrul ucrainean al justiției, Iryna Mudra, nu s-a menajat atunci când a vorbit pentru Der Spiegel și ZDF despre companiile care continuă să culeagă profituri pe piața rusă.

“A obține profituri din Rusia, a plăti impozite în Rusia, a menține economia rusă nu înseamnă altceva decât a participa la război”, a declarat dna Mudra. “Este același lucru cu a fi vinovat de uciderea copiilor, femeilor sau de torturarea civililor. La fel ca și distrugerea caselor lor”.

Wintershall Dea și filialele sale au contribuit masiv la fondul de război al lui Putin: 320 de milioane de euro în CIT numai în primele trei trimestre din 2022 și aproximativ 400 de milioane de euro reprezintă așa-numitele taxe de subvenție în aceeași perioadă. În aceeași perioadă, Wintershall Dea a cules o sumă frumușică: 1,5 mld. EUR de venituri înainte de dobânzi, impozite, depreciere și costuri de explorare.

După cum s-a menționat anterior, Wintershall DEA este deținută de BASF. Corporația de produse chimice cu sediul în Ludwigshafen deține 72,7% din companie, ceea ce o face acționarul principal.

În timp ce multe companii occidentale s-au retras din Rusia, Wintershall Dea nu este singura care nu a făcut acest lucru. Compania franceză TotalEnergies a fost, de asemenea, implicată în tranzacții similare, iar aceste și alte cazuri ridică problema responsabilității companiilor occidentale care aprovizionează statul rus pentru crimele de război pe care le comite.

Realitatea este, așa cum subliniază articolul din Der Spiegel, că orice companie care continuă să facă afaceri în Rusia ar putea fi, de asemenea, obligată de guvernul lui Putin să ajute în războiul împotriva Ucrainei, a declarat pentru săptămânal Janis Kluge, expert în Rusia la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate (SWP). Furnizarea anumitor bunuri sau ajutorul la “mobilizarea parțială” sunt câteva exemple pe care le menționează.

“Singura modalitate de a evita acest lucru și de a împărți responsabilitatea pentru acest război, este să ne retragem din Rusia”, a spus Kluge.

Relațiile dintre Wintershall Dea și Rusia nu sunt doar o chestiune de speculații juridice pur teoretice. O punere sub acuzare din partea Curții Penale Internaționale este o posibilitate, după cum a declarat fostul procuror-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Luis Moreno Ocampo, pentru Der Spiegel, cu mențiunea că ar trebui să se dovedească faptul că Wintershall Dea a continuat să aprovizioneze Gazprom cu condensat de gaz cu intenția de a permite crime de război.

Din nou, dacă șefii de la Wintershall Dea știau cum erau utilizate mărfurile lor și au continuat să le furnizeze Gazprom, continuarea tranzacționării condensatului de gaz, ignorând scopurile evidente în care a fost utilizat, nu este cu nimic diferită de a permite cu bună știință crimele de război.

Doar pentru a câștiga un bănuț frumușel. Sau poate “ein Heller und ein Batzen”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *