Politică

Azerbaidjanul ajută R. Moldova și România să scape de dependența de gaz rusesc – Terminal de gaz româno-azer la Marea Neagră

În contextul crizei energetice din Europa, al complicării relațiilor cu Rusia și al escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean, R. Moldova caută modalități de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale. Până în prezent, cu foarte puține excepții, singura sursă de combustibil albastru pentru această țară este Gazprom din Rusia.

De exemplu, în octombrie, premierul moldovean Natalia Gavrilița, aflată în vizită la Baku, a negociat achiziționarea a 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Ea a spus că a solicitat acest volum pentru două luni, argumentând că nicio țară nu vrea să depindă de un singur furnizor. Cu toate acestea, chestiunea este împiedicată de dificultățile în ceea ce privește transportarea energiei în Moldova.

Miercuri, 19 octombrie, premierul român Nicolae Ciucă a anunțat că gazele naturale azere ar putea fi livrate în Republica Moldova, grație unui nou proiect al Bucureștiului. Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, a semnat un memorandum cu gigantul petrolier de stat din Azerbaidjan, SOCAR, privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.

Potrivit premierului român, Nicolae Ciucă, implementarea proiectului va diversifica și reface coridoarele de aprovizionare cu gaze din bazinul caspic către Europa. Premierul român a adăugat că a discutat cu partea azeră și despre un posibil import de gaze prin conducte, inclusiv pentru Republica Moldova.

Potrivit Romgaz, facilitatea va consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte instalații și facilități necesare pentru transportul gazelor din regiunea caspică către România.

Potrivit premierului român, lucrările la studiul de fezabilitate vor fi cofinanțate de ambele părți.

“Am menționat că la o întâlnire anterioară, care a avut loc la 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea de a lansa un astfel de proiect. Acum, în mai puțin de trei săptămâni, procesul a fost lansat, dând undă verde pentru punerea sa în aplicare. În final, sperăm să avem două terminale pe ambele maluri – pe malul estic și pe cel vestic al Mării Negre”, a declarat Chuke.

El a menționat că și alte elemente de cooperare incluse în parteneriatul strategic comun dintre România și Azerbaidjan au fost discutate în cadrul întâlnirilor premergătoare semnării memorandumului cu oficialii azerbaidjeni.

În același timp, premierul român a subliniat posibilitatea și necesitatea continuării transportului de gaze din Azerbaidjan.

“În continuare, căutăm împreună soluții pentru a livra gazele din Marea Caspică prin gazoductul Trans-Anatolian Turcia-Bulgaria-România și din România, bineînțeles, către alte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Noi și Azerbaidjanul suntem obligați să furnizăm R. Moldovei cantitatea necesară de gaze“, a spus el.

Recent, premierul Ciucă a declarat că România ar putea furniza Republicii Moldova până la 5 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, ceea ce este categoric insuficient pentru această republică.

Cu o zi înainte, șeful Parlamentului moldovean, Igor Grosu, menționase într-un interviu acordat presei locale că gazele naturale din Azerbaidjan ar putea fi furnizate prin gazoductul Iași-Chișinău din România, finalizat în urmă cu câțiva ani și foarte puțin utilizat în prezent.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la tipul de gaz care ar urma să ajungă prin gazoduct, vorbitorul a spus: “Genul pe care îl vom găsi și cumpăra”.

Gaz din Azerbaidjan în R. Moldova , prin Grecia, Bulgaria și România

“Nu vom fi pretențioși dacă ne place sau nu acest gaz, va fi gazul pe care îl putem găsi și livra. Există o interconexiune între Grecia și Bulgaria, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, vom putea livra gaze și pe această cale – prin România și, în consecință, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a răspuns Grosu.

De asemenea, el a menționat că Moldova negociază cu toți potențialii furnizori de gaze, inclusiv cu Baku. “Am vorbit cu omologul meu turc, domnul Shentop, șeful parlamentului turc, pentru a ne ajuta cu tranzitul, deoarece infrastructura trece prin Turcia”, a declarat șeful parlamentului.

Pentru a ocoli Gazpromul rusesc și filiala sa de la Chișinău, Moldovagaz, autoritățile de la Chișinău au modernizat întreprinderea de stat Energocom: aceasta era acreditată și autorizată să facă acest lucru, inclusiv în România.

“Am creat propriul nostru instrument, separat de Moldavagaz, care este plin de datorii și controlat de Gazprom. Decizia noastră strategică a fost de a o împuternici, de a crea propria companie, controlată integral de stat”, a explicat Igor Grosu.

Sursa: haqqin.az

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *