Externe

Azerbaidjanul are ca obiectiv stabilirea păcii pe termen lung, a stabilității și bunăstării în regiune, care să răspundă intereselor tuturor țărilor

Războiul Patriotic de 44 de zile a fost scris cu litere de aur în istoria poporului azer. Războiul, care a dus la restabilirea integrității teritoriale a țării noastre, precum și la triumful justiției istorice și al dreptului internațional – este un exemplu de curaj, vitejie și eroism al armatei azere, condusă de victoriosul Comandant Suprem, Președintele Ilham Aliyev.

Înfrângerea grea în război a forțat conducerea armeană să semneze un act de capitulare. Conform Declarației Trilaterale semnate de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Președintele Federației Ruse Vladimir Putin și Premierul Armeniei Nikol Pașinian în noaptea de 9-10 noiembrie 2020, ostilitățile au încetat. Potrivit acestei Declarații, la 20 noiembrie, Armenia a predat forțelor armate azere – regiunea Aghdam, la 25 noiembrie – regiunea Kalbajar și la 1 decembrie – regiunea Lachin. Astfel, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită.

Este simbolic faptul că 8 noiembrie – ziua eliberării perlei Karabahului capitala culturală a Azerbaidjanului, Șușa – a devenit  ziua oficială de celebrare a victoriei în Războiul Patriotic. Operațiunea de eliberare a acestui oraș, datorită unicității sale va rămâne în manualele de știință militară din întreaga lume.

Poporul azer, unit în jurul Liderului său, Președintele Ilham Aliyev, a dat dovadă de solidaritate, unitate și credință în puterea soldatului azer, în înțelepciunea și determinarea Liderului său.

Datorită acestei victorii, au fost formate noi realități geopolitice în regiune, în care Azerbaidjanul, în calitate de țară victorioasă, își modelează în mod independent politica externă bazându-se pe dreptului internațional, precum și pe angajamentul său față de politica de bună vecinătate. Țara noastră are ca obiectiv stabilirea păcii pe termen lung, a stabilității și bunăstării în regiune, care să răspundă intereselor tuturor țărilor.

Lucrările de construcție și reconstrucție pe scară largă în teritoriile eliberate, realizate de țara noastră, reprezintă o altă confirmare a acestui lucru.

Astăzi, fiecare azer simte un sentiment special de mândrie și bucurie. Onorăm și respectăm memoria tuturor eroilor noștri, care și-au dat viața pentru a-și elibera patria. Memoria lor va trăi veșnic în inimile poporului nostru.

Gudsi Osmanov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în R. Moldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *