Internațional

Azerbaidjanul își va deschide o ambasadă la Tel Aviv, declară MAE israelian

Israelul a salutat vineri decizia Azerbaidjanului de a-şi deschide o ambasadă la Tel Aviv. Azerbaidjanul este o ţară cu care statul israelian întreţine relaţii de 30 de ani, fiind unul dintre principalii furnizori de arme al acesteia, informează AFP și Agerpres.

”Parlamentul azer a luat decizia istorică de a deschide o ambasadă la Tel Aviv”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe israelian într-un comunicat, fără a preciza când anume va fi deschisă această ambasadă.

Israelul dispune de o ambasadă în capitala azeră, însă Baku îşi deschisese la Tel Aviv doar un birou comercial în iulie 2021 şi un birou de turism în martie 2022, potrivit AFP.

Deschiderea unei ambasade azere la Tel Aviv este ”rezultatul eforturilor guvernului israelian de a construi punţi diplomatice solide cu lumea musulmană”, a salutat prim-ministrul israelian aflat la sfârşit de mandat, Yair Lapid.

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a deplasat la începutul lunii octombrie în această ţară din Asia Centrală, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ilham Aliev.

Statul israelian şi Azerbaidjan, ţară care se învecinează cu Iranul, au stabilit relaţii diplomatice la începutul anilor 1990, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

În ultimii ani, statul israelian a devenit unul dintre primii furnizori de arme către Azerbaidjan, cu vânzări de peste 740 de milioane de dolari, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *