Internațional

Azerbaidjanul refuză negocieri de pace cu Armenia mediate de Emmanuel Macron

Vineri, Azerbaidjanul a anunţat că a anulat negocierile de pace cu Armenia prevăzute să aibă loc la Bruxelles, pentru că Erevanul insista ca preşedintele Franței, Emmanuel Macron să asiste la ele, informează AFP și Agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări vecine din Caucaz sunt foarte tensionate de peste 30 de ani din cauza disputelor teritoriale ce au dus la două războaie, care s-au soldat cu zeci de mii de morţi şi în legătură cu care Azerbaidjanul acuză Franţa de lipsă de neutralitate şi de susţinerea Erevanului.

Negocieri de pace au loc de mai multe luni între preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian, iar următoarea întrevedere era prevăzută pentru 7 decembrie la Bruxelles.

Paşinian ”a acceptat această reuniune cu condiţia ca preşedintele Macron să fie prezent”, a declarat vineri Aliev în timpul unei conferinţe internaţionale la Baku. ”Aceasta înseamnă că întrevederea nu va avea loc”, a adăugat el.

Moscova, care consideră Caucazul drept zona sa de influenţă, nu priveşte cu ochi buni medierea europeană, suspectând Occidentul că vrea să o concureze în timp ce ea este ocupată cu invazia sa în Ucraina.

Fiind întrebat vineri de presă cu privire la anularea întrevederii de la Bruxelles de către Aliev, Kremlinul a spus că Rusia este gata să găzduiască negocierile dintre Baku şi Erevan.

Confruntări au loc în mod regulat loc la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan. În luna septembrie, ciocnirile dintre cele două ţări au omorât 286 de persoane din ambele tabere şi au resuscitat temeri privind izbucnirea unui război de mare amploare, precum cel din 2020 care s-a soldat cu 6.500 de morţi.

Acest conflict este legat de dispute teritoriale, în special în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată majoritar de armeni care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990 cu ajutorul Erevanului. Un prim război s-a soldat la acea vreme cu peste 30.000 de morţi.

După războiul din 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Moscova, Armenia şi Azerbaidjanul poartă negocieri de pace dificile, cu mai multe iniţiative paralele.

În ultimele luni, UE i-a reunit de mai multe ori pe Nikol Paşinian şi Ilham Aliev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *