Externe

Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la un acord de încetare a focului în Nagorno-Karabah: Acordul include desființarea armatei locale a separatiștilor armeni

Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la un acord de încetare a focului la o zi după ce forțele azere au lansat o nou ofensivă militară împotriva guvernului local armean din Nagorno-Karabah, au anunțat mass-media armene și ruse, citând un comunicat al oficialilor locali, potrivit The Guardian și G4media.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare la ora locală 13:00 și va include prevederi pentru ca guvernul armean local să își desființeze armata locală, în ceea ce pare a fi o capitulare majoră în fața Azerbaidjanului.

Atât oficialii locali din Stepanakert, cât și cei din Baku au confirmat că reprezentanții se vor întâlni joi la Evlakh, în Azerbaidjan, pentru negocieri.

Azerbaidjanul, care a cerut dizolvarea guvernului local din Nagorno-Karabah, a declarat că discuțiile vor aborda și planurile de „reintegrare” a regiunii în Azerbaidjan.

Guvernul local din Stepanakert nu a menționat nicio prevedere de reintegrare a teritoriului. Într-un comunicat, acesta a citat un acord de „retragere a detașamentelor și trupelor rămase ale forțelor armate armene din zona de desfășurare a contingentului rus de menținere a păcii, de dizolvare și dezarmare completă a unităților armate ale Armatei de Apărare din Nagorno-Karabah și de retragere a echipamentelor grele și a armamentului de pe teritoriul Nagorno-Karabahului în vederea eliminării lor cât mai curând posibil”.

Ambele părți au declarat că acordul a fost mediat de o forță locală rusă de menținere a păcii care a fost desfășurată în regiune de la izbucnirea războiului în 2020.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *