Chișinău

BAC: începe febra examenelor

Peste 40% din studenţi şi 33% din părinţi sunt predispuşi să rezolve problemele prin metode coruptibile, a declarat Gheorghe Rusu, director adjunct CCCEC, cu referire la un sondaj sociologic. Potrivit lui, „corupţia este o problemă sistemică şi la rezolvarea acesteia un rol important îl are şi sistemul de învăţământ. Trebuie să educăm tinerii în spiritul intoleranţei faţă de corupţie”.

Directorul Agenţiei de evaluare şi examinare, Adrian Ghicov, a subliniat că modificările care au fost operate de curând la procedura de evaluare a lucrărilor de bacalaureat vin să diminueze acest fenomen. Prin urmare, anul acesta, în premieră, toate datele privind candidatul, datele lui personale, lucrarea lui, precum şi datele personale şi semnătura profesorului evaluator care dă punctajul în baza căruia se stabileşte nota vor fi stocate într-o bază de date electronică.

În linii generale, procedura de examinare va rămâne aceeaşi ca şi în anii trecuţi. Examenele vor începe la ora nouă şi vor dura trei ore. Fiecare candidat va primi testul personalizat, iar după sigilarea datelor de identificare a persoanei vor fi efectuate lucrările.
Începând cu 2011, va fi instituită o comisie naţională de examinare pentru fiecare disciplină, aplicând principiul rocadei. În fiecare dimineaţă de examen, prin tragere la sorţi vor fi extrase numele persoanelor care vor organiza şi desfăşura procedura de evaluare a lucrărilor candidaţilor.
De asemenea, pentru prima dată anul acesta va fi introdusă o comisie specială de reverificare a lucrărilor care vor fi notate cu 9 şi 10, precum şi cu notele 1-4. „Această comisie va activa concomitent cu comisia de bază. Procedura va avea loc pentru a spori credibilitatea rezultatelor şcolare şi pentru a asigura validitatea diplomelor. Ne aşteptăm la o diminuare a notelor maxime, dar astfel vom putea asigura un cadru obiectiv al admiterii în învăţământul superior”, a menţionat Adrian Ghicov.

Anul acesta, peste 31,5 mii de absolvenţi vor susţine examenele în 175 de centre de bacalaureat. BAC-ul va începe la 2 iunie şi va dura până pe 13 iunie, iar primul examen va fi la limba de instruire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *