Actualitate

BAC-ul în așa-zisa Republica Moldovenească Nistreană: Mai bine camere video, decât observatori OSCE

În presa din Republica Moldova au apărut reacțiile negative privind modul de monitorizare a elevilor din stânga Nistrului la examenul de BAC. De vreme ce nu a instalat camere de luat vederi în liceele românești din regiunea transnistreană, Ministerul Educației a trimis observatorii OSCE să supravegheze elevii. Aceștia au venit la primul examen de BAC desfășurat în liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina și liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari. „Au intrat în sala de examinare fără a prezenta o autorizație a ministerului. Trei ore au suflat în ceafa elevilor. A fost foarte neplăcut”, a spus revoltat directorul liceului din Dubăsari, Ion Păpușoi. În acest an, 85 de elevi ai instituției dau BAC-ul la centrul de examinare din Corjova. Directorul susține că, fără observatorii OSCE, examenele decurg într-o atmosferă calmă. „La al doilea examen au asistat reprezentanții direcției raionale de învățământ. Totul a decurs bine. Cui mai trebuie acești observatori OSCE. Dacă mai vin, nu le dau drumul. Mai bine să avem camere de luat vederi”, susține Ion Păpușoi. Deși Ministerul Educației a anunțat că observatorii OSCE au acționat conform metodologiei, la următoarele examene de BAC aceștia nu au mai fost delegați să monitorizeze elevii. 

Elevii din Grigoriopol – supravegheați de camere video

În schimb, elevii din liceul „Evrica” din Râbnița au susținut examenele în instituția în care și-au făcut studiile. Ei au fost supravegheați de membrii Comisiei Naționale de Examene. La Râbnița nu s-au înregistrat incidente. „La BAC s-au prezentat două clase cu un număr total de 36 de elevi. Camere de vedere nu s-au instalat, întrucât noi nu suntem conectați la o rețea unică, deoarece în stânga Nistrului activează o altă companie de telefonie. Nu e vina noastră sau a ministerului”, a declarat Eugenia Halus, directoarea liceului.
O parte din elevii din regiunea transnistreană susțin totuși examenele în săli dotate cu camere video. E vorba de cei 20 de candidați la BAC ai liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol. Ei susțin examenele în liceul din Doroțcaia, aflat sub jurisdicția R. Moldova. Cu toate acestea, directoarea liceului, Eleonora Cercavschi nu este mulțumită de noile metode de monitorizare. „E o rușine că am ajuns la camere de luat vederi. Am ajuns la aceasta nu din pricina elevilor, dar din cauza adulților”, a spus Eleonora Cercavschi. La liceul „Ștefan cel Mare” învață elevi din Grigoriopol, Crasnogorca și Delacău.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *