Social

Bacalaureat 2016 – fără examene pe Internet și amenzi de mii de lei

Marți, 14 mii de candidați au susținut examenul la limba și literatura română, circa 3000 la limba și literatura rusă. Ca și în anii precedenți, elevii au avut de îndurat condiții dure în timpul examenelor. Practica camerelor video și detectoarelor de metal a fost păstrată și aplicată în cele 102 centre de bacalaureat. De asemenea, cei ce vor fi surprinși copiind sau cu obiecte interzise nu vor fi admiși la următoarele examene sau li se vor anula notele le cele susținute anterior.

Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, a declarat că „subiectele unui examen al treptei gimnaziale au ajuns pe Internet. A fost documentată toată rețeaua aceea îngustă ce a fost creată pentru acest scop. Informația o vom trimite la Inspectoratul General de Poliție și ei urmează să depisteze cine a făcut postările celea pe Internet. Se vor sancționa ulterior conform Codului Contravențional. La fel, se va proceda în continuare”, a spus Anatol Topală.

Ministerul Educației a atenționat oamenii că vor primi amenzi de mii de lei dacă vor publica testele și răspunsurile pe Internet. Pentru persoanele fizice amenda constituie 1.000 – 3.000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda este de 5.000 – 8.000 de lei.
Între 5.000 – 8.000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude. Totodată, acestea riscă să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.
Astfel, măsurile sporite de antifraudă au determinat ca de la examenul la limba de instruire să fie eliminați doi elevi pentru tentativă de copiat. Ei au avut asupra lor telefon mobil și căști.

Subiectele de la primul examen nu au ajuns pe Internet, totuși, unii absolvenți au încercat să „cerșească” răspunsurile pe rețelele de socializare. „Dacă aveți ceva, să postați, vă rog. Ne ajutăm unul pe altul… rugați să șoptească ceva”, este mesajul disperat al unei fete chiar în timpul desfășurării examenelor pe o rețea de socializare.

Nota 10 din oficiu pentru performanțe

Unii elevi nu se stresează pentru examenul de vineri la limba străină, căci sunt scutiți. Ei sunt candidații ce dețin certificatele la limba franceză „Test de connaissance du français” (TCF) și la limba engleză TOEFL și atestă un nivel de competență lingvistică. Prin urmare, 461 de absolvenți din 18 172 au luat nota zece din oficiu. De aceleași condiții beneficiază și participanții la olimpiadele republicane care au obținut diplome de gradul 1,2 și 3.

Restul candidaților le rămâne să demonstreze că au acumulat suficiente cunoștințe pe parcursul anilor de liceu. În acest sens, 10 630 de absolvenți vor susține proba la limba engleză, 7 128 la limba franceză, 238 la germană, 84 la spaniolă, 52 la limba italiană și 40 la limba turcă.
Testele nu i-au luat prin surprindere pe elevii care au participat la simulări de BAC. „Eu am fost cam lenoșică, nu prea m-am pregătit. Doar am repetat unele lucruri pe care le-am considerat importante. Plus la toate acestea, mă simțeam pregătită pentru a scrie bine examenul sub supravegherea camerelor de filmat, că sunt absolventa Liceului Academiei de Științe și noi scriem toate testele în acest mod. Examenul la limba și literatura română a fost pentru mine de o dificultate mai mică decât testele pe care le-am rezolvat în liceu”, spune absolventa Irina Briceag.

Orarul sesiunii de Bacalaureat
3 iunie (vineri) – Limba şi literatura română (pentru minorități)
7 iunie (marți) – Limba de instruire
10 iunie (vineri) – Limba străină
14 iunie (marți) – Matematica (real), Istoria românilor şi universală (umanist), Arte (arte), Sport (sport)
17 iunie (vineri) – Examenul la solicitare (geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică)
21 iunie (marți) – Limba ucraineană/ bulgară/găgăuză (real, umanist) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *