Ultima oră

Bacterii și helmiți pe plajele și în lacurile din capitală

Potrivit specialiștilor de la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din mun. Chişinău, care pe parcursul lunii mai au efectuat investigaţii de laborator a calităţii apei din lacuri şi a nisipului de pe plajele, în apa din lacurile „Vatra”, „Valea Morilor” şi „Rîşcani”, au fost depistate Coli Bacterii Lactozopozitive (CBLP) şi E. Coli. De asemenea, în apa lacului „Valea Morilor” s-au depistat depăşiri a nivelului de poluare de 4 ori cu enterococi.
În probele de nisip, prelevate de pe plajele lacurilor ,,Valea Morilor” şi „Rîşcani” au fost depistate ouă de helminţi Toxocara canis, iar în nisipul de pe plajele lacurilor ,,Valea Trandafirilor” şi ”Rîşcani” au fost depistate depăşiri ale Titrului / Bacililor Coli. 

Apa din r. Nistru şi nisipul de pe plajă din zona de recreere „Parcul Nistrean” corespunde cerinţelor sanitaro-igienice în vigoare.

Totodată, specialiștii remarcă faptul că nu s-a renovat nisipul de pe plajele din toate zonele de recreere, bazinele acvatice în locurile de scăldat, cu excepţia r. Nistru, nu se curăţă de nămol şi deşeuri vegetale. Fântânile de canalizare pluvială sunt înfundate şi apele meteorice poluează bazinele acvatice, reţelele şi instalaţiile de apeduct şi canalizare sunt învechite. Nu sunt amenajate sectoare pentru scăldatul copiilor.
Încăperile staţiilor de salvare au fost reparate parţial. Mai mult, zona de recreere de importanţă naţională „Vatra” deloc nu este amenajată, plaja se menţine în stare sanitară nesatisfăcătoare iar populația nu este informată despre pericolul pentru sănătate a odihnei pe plaja neamenajată.

În acest context, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din mun. Chişinău nu recomandă scăldatul.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *