Ultima oră

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea PARTICIPA la construcţia conductei de gaze Ungheni-Chişinău

Cu sprijinul financiar al BERD în prezent este efectuat un studiu de fezabilitate pentru construcţia gazoductului de la Iaşi la Chişinău, pentru a cunoaşte care vor fi costurile acestui proiect.

Anterior s-a vehiculat o cifră de 700-800 de milioane de lei investiţii necesare pentru construcţia conductei magistrale pe direcţia Ungheni-Chişinău, pentru că în capitală se află cei mai mari consumatori de gaze naturale. Potrivit proiectului, capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni va permite transportul a 500 de milioane de metri cubi de gaze pe an în prima etapă şi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze la etapa a doua.

"Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni va trebui susţinută şi prin construcţia conductei magistrale pe direcţia Ungheni-Chişinău. Or, în Chişinău se află cei mai mari consumatori de gaze naturale. Această conductă urmează să aibă un diametru de 530 mm şi un cost estimativ de 700-800 milioane de lei. Doar prin dezvoltarea întregii infrastructuri din direcţia vestică spre Chişinău va fi asigurată eficienţa tehnico-economică a gazoductului Ungheni-Iaşi. În acest caz, costul total al proiectului se va ridica la circa un miliard de lei“, potrivit unui comunicat difuzat anterior de Ministerul Economiei.

Potrivit unor surse de la Ministerul Economiei, lungimea gazoductului Ungheni-Chişinău ar ajunge la 120 de kilometri.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. Costul total al proiectului este de aproximativ 26,5 milioane de euro. Capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 miliarde metri cubi pe an în prima etapă şi 1,5 miliarde la etapa a doua.

Partea română a finalizat deja lucrările şi efectuează testări şi probe, iar partea moldovenească va încheia lucrările de construcţie în luna martie.
 
Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *