Ucraina

Banca Naţională a Ucrainei va îmbunătăţi prognozele de inflaţie şi PIB graţie performanţelor agriculturii

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) îşi va îmbunătăţi prognozele de inflaţie şi creştere economică pentru acest an, la reuniunea de politică monetară care va avea loc la finele acestei luni, pentru că situaţia în sectorul agricol este una peste aşteptări, a declarat miercuri viceguvernatorul Serhi Nikolaiciuk, relatează Reuters.

Într-un interviu online cu ediţia din Ucraina a revistei Forbes, Serhi Nikolaiciuk a spus că rata inflaţiei încetineşte mai rapid decât se estima iniţial iar economia înregistrează o performanţă mai bună, graţie în principal situaţiei favorabile din sectorul agricol. Nikolaiciuk a refuzat să avanseze cifre concrete, spunând doar că acestea vor fi anunţate la reuniunea de politică monetară programată pentru 26 octombrie.

Anterior, Banca Naţională a Ucrainei a anunţat că se aşteaptă în acest an la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,9%, după o cădere de 29,1% anul trecut. De asemenea, inflaţia este prognozată să ajungă la 10,6% în acest an.

Zilele trecute, Banca Naţională a Ucrainei a renunţat la legarea cursului de schimb al hrivnei de dolarul american, măsură introdusă după invazia rusească din luna februarie 2022. Moneda ucraineană a fost fixată la 36,57 hrivne pentru un dolar începând din luna iulie 2022.

După relaxarea cursului de schimb, hrivna s-a tranzacţionat la un curs apropiat de cel oficial. Guvernatorul Andri Pişni a declarat, după prima zi de tranzacţionare, că Banca Naţională a Ucrainei a vândut atâţia dolari cât a fost nevoie pentru a acoperi cererea de valută forte de pe piaţa valutară. „Sarcina noastră este aceea de a menţine stabilitatea cursului de schimb. Sunt sigur că atunci când piaţa va înţelege că banca centrală nu are de gând să lase hrivna să floteze liber, intervenţiile se vor stabiliza treptat”, a scris Andri Pişni, într-o postare pe Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *