Economie

Banca Națională cere organelor de drept să investigheze situația Băncii de Economii

Potrivit lui, în urma monitorizării în ultimii trei ani a operațiunile Băncii de Economii, s-a constatat că problemele acesteia au apărut din cauza volumului mare de credite neperformante acordate, în special în anii 2010, 2011 și prima jumătate a anului 2012.

„Banca Națională a avertizat în mod oficial de nenumărate ori reprezentanții Statului din Consiliul Băncii de Economii S.A despre neregulile identificate în activitatea de creditare a acesteia și riscurile de pierderi semnificative aferente”, se arată în comunicat.

Mai mult, BNM recomandă să fie luate o serie de măsuri pentru redresarea situației, printre care: colectarea susținută a creditelor restante, executarea neîntârziata a gajului aferent creditelor neperformante, accelerarea vânzării activelor luate deja în posesie în schimbul creditelor nerambursate și recapitalizarea băncii, printr-o majorare a capitalului social.

În același timp, BNM consideră necesar ca acele credite compromise ale Băncii de Economii S.A și practica de creditare anterioară să fie investigate de organele abilitate de anchetă, pentru a trage la răspundere persoanele implicate și a preveni producerea unor astfel de situații în viitor.

„Deși Banca de Economii S.A se confruntă cu probleme de calitate a portofoliului de credite, aceasta menține o lichiditate sporită, mult peste media în sistemul bancar, ceea ce îi permite să-și continue activitatea în condiții normale și să-și onoreze toate obligațiile”, se mai precizează în comunicatul BNM.

Consilierul comunist Gurău îl învinuiește pe Premierul Vlad Filat că ar falimenta intenționat Banca de Economii pentru a obține controlul total. În opinia lui Gurău, Filat și-a numit în consiliul de administrare oameni proprii, conduși de președintele consiliului Victor Bodiu, care au oferit credite dubioase de peste 1,5 mlrd de lei. O parte dintre acestea nu au fost întoarse fiind transferate spre firme fantome, iar din cealaltă parte au fost plătite comisioane ilegale celor care le eliberau. Consilierul comunist susține că astfel Vlad Filat a acumulat suma pentru a cumpăra un pachet de acțiuni de circa 40%. În același timp reprezentanții FMI susțin într-un raport secret că banca se află într-o stare deplorabilă și este necesar jumătate de miliard de lei până în luna martie pentru a o reabilita.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *