Finanţe

Banca Națională: Preţurile vor continua să crească, iar veniturile să scadă

Potrivit informaţiilor oferite de Banca Naţională a Moldovei, ritmul anual de creştere a preţurilor îşi va continua tendinţa ascendentă, inclusiv din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an şi a bazei joase de comparaţie din anul precedent. 

În noiembrie, preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 2,84% faţă de nivelul lunii octombrie. Preţurile la legume proaspete, produse de morărit şi panificaţie, grăsimi şi carne s-au majorat din cauza condiţiilor secetoase din vara lui 2015, care au compromis substanţial culturile agricole. O altă cauză a scumpirii produselor alimentare a fost şi deprecierea valutei naţionale faţă de dolar cu 5,3% pe parcursul ultimelor trei luni.

Şi preţurile la combustibil s-au mărit, cu 0,6%, în timp ce preţurile la carburanţi au scăzut cu 1,9%, ca rezultat al diminuării preţurilor la benzină şi motorină în lunile octombrie şi noiembrie. Ajustarea suplimentară a tarifelor la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri şi, ulterior, efectele secundare ale acestor majorări vor genera presiuni inflaţioniste adiţionale asupra preţurilor.

În timp ce preţurile cresc, Banca Naţională a Moldovei semnalează că există riscuri pentru diminuarea veniturilor populaţiei şi ale producătorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populaţiei şi al comerţului extern. Aceste riscuri sunt cauzate de activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi recesiunea din Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. 

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *