Internațional

Bancherii care l-au ajutat pe nașul fiicei lui Putin să transfere zeci de milioane de dolari în Elveția au scăpat lejer

Patru bancheri care au permis unui prieten apropiat al lui Vladimir Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, să depună sume uriaşe în bănci elveţiene au fost găsiţi vinovaţi joi, 30 martie, pentru lipsă de diligenţă în tranzacţiile financiare, relatează BBC.

Cei patru bancheri au fost acuzaţi că l-au ajutat pe violoncelistul Serghei Roldughin să mute fonduri suspectate că ar fi aparţinut liderului Rusiei.

Foştii directori de la sucursala din Zurich a băncii ruseşti Gazprombank au primit sentinţe de şapte luni închisoare cu suspendare pentru că l-au ajutat pe muzicianul Serghei Roldughin să transfere sume uriaşe fără să se intereseze de provenienţa banilor.

Supranumit şi ”Violoncelistul lui Putin”, Roldughin face parte din categoria persoanelor denumite neoficial ”portofelul lui Putin” – şi Roman Abramovici are o astfel de titulatură în presă.

Serghei Roldughin ar fi transferat între 2014 şi 2016 aproximativ 30 de milioane de franci elveţieni (31 de milioane de dolari) în conturile băncii din Elveţia, dar nu a dat nicio explicaţie credibilă cu privire la provenienţa banilor.

Astfel, conform legislaţiei elveţiene, băncile sunt obligate să respingă sau să închidă conturile, dacă au îndoieli cu privire la titularul contului sau la sursa banilor. Roldughin, ca violoncelist, nu ar fi putut câştiga astfel de sume. El este naşul fiicei celei mai mari a lui Vladimir Putin, Maria.

Judecătorul de la tribunalul din Zurich a declarat că fără îndoială Roldughin n-ar fi putut fi adevăratul proprietar al banilor pe care i-a depus. Cei patru bancheri care au deschis conturile ar fi trebuit să-şi pună întrebări: domnul Roldughin nu avea niciun venit aparent, deci de unde proveneau banii? – a arătat judecătorul. Cum nu au făcut acest lucru, ei au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea legilor elveţiene în materie de precauţie financiar-bancară.

Trei dintre bancherii condamnaţi sunt ruşi şi unul este elveţian. Acuzaţii, al căror nume nu poate fi făcut public din cauza restricţiilor din legislaţia elveţiană, au declarat că vor face apel împotriva deciziei tribunalului elveţian.

Sentinţele lor sunt blânde, dar acest caz are implicaţii mari: dacă banii nu erau ai lui Roldughin, atunci ai cui erau? – arată BBC, care aminteşte că există rapoarte neoficiale potrivit cărora Vladimir Putin, aflat acum sub sancţiuni occidentale, ar avea o avere uriaşă, o parte din ea fiind investită în străinătate.

Roldughin s-a numărat printre zecile de membri ai cercului intim al lui Putin sancţionaţi de Occident, inclusiv de Elveţia, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Putin l-a descris în trecut pe Roldughin ca fiind un prieten, un muzician genial şi un binefăcător, care a câştigat în mod cinstit nişte bani dintr-o participaţie minoritară la o companie rusă. Kremlinul respinge orice sugestie conform căreia fondurile lui Roldughin ar avea legătură cu liderul rus, considerând-o drept ”putinofobie” antirusească.

Sursa: Stiriperuse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Acest individ, care a ingropat fericirea unei femei frumoase, o viitoarte mama si sotie, va scapa usor. Nicio justitie din RM nu-l va pedepsi pe merit. Daca va primi cel mult 2-3 ani cu suspendare. Nu voi avea incredere nici in cea mai reformata justitie din RM atata timp, cat din completul de judecata fac parte cetateni “maldaveni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *