Externe

Băncile chineze se vor prăbuși din cauza creditelor neperformante

„Gaura” din băncile chineze s-ar putea ridica la 3.500 de miliarde de dolari, spune Bass care și-a construit averea pariind contra ipotecilor în timpul crizei subprime din SUA. Sistemul bancar chinez ar putea pierde 10% din activele sale din cauza creditelor neperformante, care în prezent nu sunt recunoscute la nivel oficial decât într-o cantitate neglijabilă.

Într-o scrisoare adresată investitorilor și făcută publică de Bloomberg, Kyle Bass arată ca cea de a doua economie a lumii va fi nevoită să injecteze 1.500 de miliarde de dolari în recapitalizarea sistemului bancar și să devalorizeze cu 30 la sută moneda națională în raport cu dolarul, pentru revenirea pe linia de plutire.

Trebuie menționat că după succesul reputat în 2007, când cele mai mari bănci din lume au fost nevoite să înscrie în bilanturile contabile pierderi de peste 80 de miliarde de dolari, credite ipotecare subprime, Kyle Bass nu a mai fost la fel de exact în prognosticurile sale. De exemplu, în 2010 a mizat greșit pe un colaps al pieței obligațiunilor guvernamentale japoneze, pierzând banii astfel investiți.

„Asistăm la resetarea celui mare dezechilibru macroeconomic din lume” a scris el în scrisoare. „Creditul în China și-a atins limita pe termen scurt iar sistemul bancar chinez se va confrunta cu un ciclu de pierderi care va avea implicații profunde pentru restul lumii”, adaugă el.

Continuare pe wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *