Economie

Bani mai mulți pentru primărie!

Primăria municipiului Chișinău pregătește o majorare a taxelor pentru agenții economici care fac comerț sau prestează servicii de deservire socială. Noile tarife se referă la piețe, centre comerciale, cazinouri, baruri, restaurante, librării și alte unități comerciale.

Săptămâna trecută s-au încheiat consultațiile dintre agenții economici și primăria capitalei privind majorarea taxelor locale. Chiar dacă negocierile s-au desfășurat timp de o lună, mulți proprietari de spații comerciale auziseră pentru prima dată de modificarea taxelor, dând vina pe preturile de sector pentru proasta informare. Primarul general a declarat că taxele locale trebuie actualizate, pentru a elimina condițiile discriminatorii în care activează deținătorii spațiilor comerciale mici (50-100 m2). „Nu e corect ca 5000 de agenți economici să plătească 100 lei pe metru pătrat, iar un centru comercial să plătească 70 de bani pe aceeași suprafață”, a argumentat primarul. În același timp, edilul a spus că nu poate să micșoreze taxele locale, deoarece vrea să asigure bugetul municipal cu resurse suplimentare necesare proiectelor de infrastructură, cum ar fi reparația drumurilor.

Agenții economici sunt nemulțumiți

Potrivit șefului adjunct al Direcției comerț din cadrul primăriei, Valentina Constantinov, taxele locale nu au fost modificate din 2010. Anul trecut, proprietarii de spații comerciale din Chișinău au plătit 81 milioane de lei, ceea ce constituie 3% din bugetul municipal. În 2013, autoritățile municipale speră să mărească veniturile, însă introducerea taxelor majorate va trebui să treacă prin Consiliul municipal care are ultimul cuvânt de spus la acest subiect înainte de aprobarea bugetului.

Între timp, la Direcția comerț au parvenit deja două scrisori colective, semnate de proprietarii de cazinouri și localuri de alimentație publică care consideră că taxele au fost majorate prea mult. În bugetul municipal ar putea ajunge patru milioane de lei numai de la cele opt cazinouri din Chișinău. După modificarea taxelor, fiecare cazinou va trebui să plătească câte 500 mii lei, în comparație cu 75 mii lei cât plăteau până acum. De asemenea, taxa pentru fiecare aparat din sălile cu jocuri de noroc va crește de la 4050 de lei până la 15 mii lei.

Restaurantele vor plăti mai mult

La rândul lor, cafenelele care au până la 50 de locuri vor plăti câte 6000 mii de lei anual, cu circa două mii de lei mai mult decât în prezent. Presiunea financiară va crește și asupra restaurantelor și barurilor. Nici proprietarii de librării nu vor scăpa de majorări. Aceștia vor trebui să plătească o mie de lei în buget, cu 300 lei mai mult decât în prezent.

În total, circa 54 de categorii de agenți economici și prestatori de servicii vor trebui să plătească taxe majorate după aprobarea bugetului pentru 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *