Internațional

Barack Obama a sosit în Belgia însoţit de 900 de persoane, 45 de vehicule şi trei avioane de transport

Avionul prezidențial Air Force One venind de la Haga, unde Barack Obama a participat la o reuniune G7 asupra Ucrainei și un summit privind securitatea nucleară, a aterizat la 21.22 /20.22 GMT/ pe pista aeroportului din Bruxelles.

Al 44-lea președinte al Statelor Unite, care efectuează prima vizită în Belgia după alegerea sa în 2008, a fost întâmpinat de regele belgienilor Philippe și primul ministru Elio Di Rupo, cu care a schimbat câteva cuvinte înainte de a dispărea în limuzina sa blindată pentru a ajunge în centrul Bruxellesului.

Obama va rămâne mai puțin de 24 de ore într-o capitală belgiană plasată sub măsuri excepționale de securitate, chiar și pentru un oraș obișnuit să primească numeroase reuniuni internaționale. Miercuri dimineață, 26 martie, Barack Obama se va deplasa cu elicopterul la Waregem în Flandra /nord/, pentru o ceremonie în prezența regelui Philippe și a lui Elio Di Rupo, în singurul cimitir american din Primul Război Mondial în Belgia.

În timpul summitului ce va avea loc la Bruxelles după-amiază, președintele Statelor Unite și liderii Uniunii Europene ar trebui să confirme voința lor de a face front comun contra Rusiei asupra Ucrainei și de a reda elanul acordului de liber-schimb transatlantic. Barack Obama se va întâlni apoi, la hotel, cu secretarul general al NATO, al cărei sediu este de asemenea la Bruxelles, înainte de a rosti un discurs asupra relațiilor transatlantice la Palais des Beaux-Arts în fața a 2.000 de invitați.

Președintele american va pleca miercuri seară din capitala belgiană pentru a ajunge la Roma și Vatican, unde se va întâlni cu papa Francisc, înainte de a termina turneul său la Riad.

Prima vizită a preşedintelui american, Barack Obama, la Bruxelles costa Belgia peste zece milioane de euro, relatează The Guardian, în ediţia electronică. Preşedintele a sosit marţi seara, însoţit de 900 de persoane, 45 de vehicule şi trei avioane de transport. Echipele de securitate au pus la punct cele mai mici detalii ale vizitei, verificând canalizările şi marile spitale, în timp ce elicopterele americane au primit acordul de a survola oraşul.

Bruxelles-ul găzduieşte cel puţin patru summituri UE pe an, fiecare reuniune costând 500.000 de euro suplimentari pentru cheltuieli cu poliţia, armata şi transportul. "Dar de această dată, putem înmulţi acest număr cu 20", a declarat primarul capitalei belgiene, Yvan Mayeur.

Nivelul de securitate va fi ridicat de la doi la trei în timpul vizitei lui Obama, prima în această ţară. Un cordon de securitate va fi instituit în jurul hotelului în care îşi va petrece noaptea preşedintele, în districtul comercial Toison d’Or.

sursa: agerpres.ro, zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *