Actualitate

Barack Obama, ignorat de regele Arabiei Saudite (revista presei)

Anunţul vizând absenţa regelui a luat prin surprindere Washingtonul, mai ales că secretarul de stat John Kerry fusese asigurat săptămâna trecută că monarhul saudit va participa la summit, mai precizează cotidianul american.

New York Times scrie că decizia regelui saudit de a evita reuniunea organizată de preşedintele american Barack Obama reflectă o nouă realitate pentru cele două naţiuni, care, timp de generaţii, au împărtăşit obiective comune în Orientul Mijlociu, dar care acum sunt în dezacord.

Summitul, programat pentru miercuri şi joi, vine după luni de tensiune şi negocieri diplomatice prin care SUA şi-au dorit să convingă Arabia Saudită şi statele vecine că Washingtonul nu-şi abandonează aliaţii din Golf pentru a-şi normaliza relaţiile cu Iranul, explică The Guardian. La reuniune vor lua parte doar emirii Qatarului şi Kuweitului.

Cotidianul francez Liberation titrează: Un jurnalist contrazice versiunea oficială vizând moartea lui Ben Laden. În opinia celebrului jurnalist de investigaţii Seymour Hersh, administraţia Obama a prezentat de o manieră falsă derularea operaţiunilor care au condus la moarea liderului Al-Qaeda. Jurnalistul spune că versiunea Casei Albe „putea fi scrisă de Lews Carroll”. El contrazice nu doar modul în care CIA l-a localizat pe Ben Laden, dar şi desfăşurarea raidului organizat de forţele speciale în 2 mai 2011. Potrivit jurnalistului, nu CIA l-a identificat în casa din apropiere de capitala Pakistanului, Islamabad, dar serviciile de spionaj militar din Pakistan, le-au oferit americanilor informaţia în schimbul unei recompense de 25 de milioane de dolari.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *