Ultima oră

Barack Obama închide programul de supraveghere al NSA

În alocuţiunea sa, prevăzută pentru ora 11.00 (18.00 ora României), Obama "va spune că dă ordinul unei tranziţii care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice aşa cum există el în forma actuală" şi va conduce la un sistem în care statul nu va mai deţine aceste enorme cantităţi de informaţii, a precizat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

Decizia lui Obama vine după recomandările unui grup independent de analiză, consituit de Casa Albă, care a concluzionat că NSA trebuie să continue colectarea de date, dar că Guvernul trebuie să protejeze libertăţile civile. Mişcarea este menită să redea încrederea americanilor în practicile agenţiilor secrete din SUA, după ce în public au apărut mai multe dezvăluiri despre programul secret de supraveghere a comunicaţiilor telefonice şi electronice de către NSA, pornite de Edward Snowden, fost colaborator al NSA, în prezent azilant politic în Rusia.

Conform oficialilor citaţi de agenţiile de presă străine, Obama va anunţa în această seară că a decis ca Guvernul să nu mai deţină informaţiile provenite din comunicaţii şi ca, înainte ca baza de date cu aceste comunicaţii să poată fi accesată, să existe o nevoie juridică.
 
Sursa: AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *