Justiție

Bărbații acuzați de organizarea dezordinilor în masă, în fața instanței

Cei șapte bărbați din nordul Republicii Moldova, reținuți la începutul lunii martie în timpul protestelor partidului Șor, vor compărea în fața instanței joi, 4 mai.

Cauza este gestionată de magistratul Sergiu Stratan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, scrie Jurnal.md.

„Învinuiții sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, au vârste cuprinse între 21 și 39 de ani, fiindu-le incriminată afilierea la un un grup criminal organizat. Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii INI și DGUP din cadrul IGP, cu sprijinul angajaților „Fulger,” în timp ce întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă, în Chișinău”, explică procurorii, citați de Anticorupție.md.

Amintim că, pe 10 martie, polițiștii au desfășurat percheziții la domiciliile mai multor persoane implicate în organizarea protestelor și bănuiți de punerea la cale a destabilizărilor în masă. În urma descinderilor, au fost ridicați 11.000 dolari americani și 400 euro, cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației.

Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care s-au aflat în Turcia, unde au participat la traininguri pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate. De asemenea, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de oamenii legii care asigurau ordinea publică, precum și au blocat traficul pe traseul Cricova-Chișinau.

Cu o zi înainte, și anume pe 9 martie, oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții la așa-numiții curieri ai partidului Șor, care au sarcina să racoleze participanți la proteste. Peste 2,5 mln de lei și 50.000 de euro au fost ridicați, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului din partea unui grup criminal organizat. Banii erau destinați pentru achitarea transportului și remunerarea persoanelor care participă la acțiunile de protest organizate de partid.

În urma acțiunilor, au fost reținute 3 persoane implicate în recepționarea și transportarea banilor.

În toamna anului 2022, în cadrul perchezițiilor efectuate, PA a ridicat peste 4,5 mln de lei și 4.000 de dolari SUA, bani destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, a transportului și salariilor în plic membrilor de partid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *