Opinii și Editoriale

Bărbatul – un animăluț de care trebuie să ai grijă încontinuu

Toată zarva a fost stârnită de o postare a unui tânăr, care înjura niște fete ce cumpărau mâncare la cantină, în loc s-o gătească acasă și să aibă grijă de bărbat. Faptul că poate fetele în cauză nici nu sunt măritate sau nu au timp să gătească nu l-au interesat pe tânărul cu postarea. În fine, în secolul libertății de exprimare fiecare are dreptul să debiteze ce vrea, chiar și o prostie. Și chiar nu-i înțeleg pe cei care luptă pentru libertatea de expresie, însă, în același timp, sunt gata să cenzureze multe expresii care nu le convin. Dacă luptăm pentru libertate înseamnă că trebuie să fie libertate deplină, nu doar una care ne convine și corespunde opiniilor noastre. Dar să revenim la tema emancipării femeii în societate.

Nu sunt feminist și nu sunt nici antifeminist, însă respect toate femeile în egală măsură: atât gospodinele care-și dedică viața copiilor, curățeniei, gătitului… cât și pe femeile care se implică în afaceri, cultură, sport, politică sau activism civic și le doare în cot de familie și copii. Pentru că orice femeie are dreptul să aleagă ce vrea să fie: feministă sau gospodină casnică, heterosexuală cu 5 copii sau lesbiană… și nimeni nu este în drept să judece o femeie pentru alegerea pe care a făcut-o.

Nu mă sperie nici părerile patriarhale lansate de masculii din Moldova. Când e vorba de oameni trecuți de vârsta a treia îi înțeleg perfect. Așa au crescut, așa au fost educați, așa au trăit de zeci de ani cu soțiile în bucătărie și credeți-mă că sunt fericiți în neștiința lor și nu au nevoie de niciun fel de emancipare. Mai grav îmi pare când aceste păreri misogine vin din partea tinerilor, tineri cu universități, cu o mulțime de cărți citite și cu aere de tineret progresist. Aici deja o dăm în bară. Să fii un bărbat tânăr în secolul XXI și să crezi că locul femeii e doar acasă și la bucătărie dă dovadă de prostie și naivitate. Însă n-o să-i judec nici pe acești misogini, pentru că fiecare are dreptul la părere, până și un misogin. Pe de altă parte, îmi vine să râd de neputința lor. Ce fel de bărbat ești tu, misoginule, dacă nu poți să-ți gătești o mâncare, să speli niște veselă, să schimbi scutecul unui copil sau să-ți calci o cămașă? Până și o persoană cu handicap se descurcă cu așa ceva. Până și un copil de 7 ani ar putea găti o mâncare. Și tu, ditamai flăcău, stai și te văicărești că soția sau iubita nu-ți gătește și mori de foame. Ce e asta dacă nu impotență? De ce ești tu în stare atunci? Sunt sigur că nu vânezi și în multe cazuri ai muri de frică în fața unui mistreț, chiar dacă ai avea o armă în mână. Sunt sigur că nu tu ți-ai construit casa. Sunt sigur că nu reprezinți conceptul de bărbat din secolul trecut: brutal, barbar și violent. Atunci de ce ai vrea ca femeia să rămână cu un secol în urmă? Las-o să facă ce vrea și cum vrea, și iubește-o așa cum este. Altfel, te vei căsători cu un bucătar, o călcătoreasă sau o menajeră. Însă eu tind să cred că tu îți dorești o femeie alături de tine, nu o slujnică. Așa că lăsați femeile să-și aleagă singure rolul, și nu le mai judecați atât, chiar dacă aveți dreptul la exprimare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *