Carte

Băsescu a apreciat meritele lui Dumitru Matcovschi

La propunerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Traian Băsescu l-a decorat pe scriitorul Dumitru Matcovschi cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. 

În Decretul semnat de şeful statului român se arată că Dumitru Matcovschi a fost decorat „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care au promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca. A debutat în anul 1963, cu placheta de versuri „Maci în Rouă”. Cinci ani mai târziu, pentru prima dată, Dumitru Matcovschi simte abuzurile sistemului comunist, volumul său de versuri „Descântece de alb şi negru” fiind interzis de cenzura sovietică. Poetul continuă, însă, lupta pentru limba română, iar în anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei „Nistru”, devenită ulterior “Basarabia”, are curajul să publice istoricul articol „Veşmântul fiinţei noastre” de Valentin Mândâcanu care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin.  

În plin avânt al mişcării de eliberare naţională, la 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi suferă un accident tragic în urma căruia scapă cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi îşi continuă activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române din toate timpurile.

Sursa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *