Actualitate

BĂSESCU: Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi finalizat în termenul stabilit

Declaraţia aparţine preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a fost făcută în cadrul întrevederii cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Traian Băsescu a declarat că, în 2014, România își propune să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, precum şi să lanseze lucrările pentru interconexiunea Isaccea—Vulcănești.

La rândul său, Nicolae Timofti a subliniat că realizarea acestor proiecte cu sprijinul României și Uniunii Europene va permite autorităților de la Chișinău să asigure securitatea energetică a țării.

În cadrul discuției, Nicolae Timofti și Traian Băsescu au reconfirmat caracterul frăţesc al relaţiilor bilaterale, bazate pe unitatea de istorie, limbă și cultură.

Proiectul gazoductului a fost lansat la Ungheni pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, în prezenţa comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, şi a celor doi premieri, Victor Ponta (România) şi Iurie Leancă (Moldova).

Autoritățile moldovene au declarat anterior că termenul limită pentru finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni este 31 martie 2014. Pe de altă parte, Guvernul român a emis, în septembrie curent, o ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia, gazoductul urmează să fie finalizat până la sfârşitul acestui an. În caz contrar, există riscul să fie pierdută finanţarea din bani europeni.

Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro, dintre care șapte milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene (UE).
Conducta de gaz Iaşi-Ungheni care va lega România şi Moldova are menirea să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc. 

SURSA: TRM.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *