Ultima oră

BĂSESCU: Ucraina este agresată de armata rusă. Ianukovici să îşi dea demisia

UCRAINA. "Vă prezint poziţia oficială faţă de etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina. Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suveranitatea statului român asupra teritoriului naţional. În acelaşi timp, România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabah, Abkhazia, Osetia şi Transnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională şi, implicit, apariţia unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. Din acest punct de vedere, România consideră că propria securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung", a spus Băsescu. 

Preşedintele a mai declarat că Ucraina este agresată în acest moment dew armata rusă.

"România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ulterioare deja existente, este o agresiune la adresa Ucrainei. În momentul de faţă, noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. România consideră că statele semnatare ale memorandumului de la BUdapesta din 1994 au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest acord între SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea noastră, alături de legislaţia internaţională în materie, garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordului de la Kiev şi de la Harkov semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010.", a declarat Băsescu.

Băsescu a mai subliniat că România susţine fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. "România cere cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente", a fost mesajul lui Băsescu.

UCRAINA. De asemenea, preşedintele a mai spus că Viktor Ianukovici trebuie să îşi dea demisia.

"România consideră că, prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu muniţie de război împotriva populaţiei, precum şi părăsirea teritoriului naţional într-un moment dificil pentru ţară, îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea şi trebuie să îşi anunţe imediat demisia pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi cele ruso-ucrainene", a spus Băsescu.

realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *