Actualitate

(BĂTAIE DE JOC) La un an de la Recensământ, Biroul de Statistică și-a dat seama că nu are bani să proceseze datele

”Conform planului recensământului, urmează prelucrarea automatizată a informației, crearea bazei de date, analiza și validarea datelor și, în final, elaborarea totalurilor recensământului populației și al locuințelor. Mai avem la dispoziție 15 luni”, a precizat Vitalie Vâlcov.

Directorul adjunct al BNS a mai anunțat că, din cauza lipsei mijloacelor financiare, nu s-a reușit achiziționarea sistemului automatizat informațional, necesar la prelucrarea datelor colectate. În total, ar fi nevoie de încă 15,2 milioane de lei.

La rândul său, premierul a solicitat ca Biroul Național de Statistică să-și mobilizeze toate eforturile pentru finalizarea procesării chestionarelor de la recensământ și să vină cu un plan în acest context.

”Vreau să fie prezentat un plan de acțiuni, cu date și perioade exacte, cu resursele financiare necesare – acțiuni clar etapizate. De asemenea, trebuie să fie create condiții adecvate de păstrare a dosarelor și, nu în ultimul rând, asigurată securizarea procesului de prelucrare a datelor”, a subliniat Chiril Gaburici.

Se împlinește un an de la desfășurarea Recensământului general al Populației și Locuințelor (RPL) din 12-25 mai 2-14. Potrivit legislației care reglementează condițiile în care trebuie organizat RPL și toate etapele pre și post mergătoare acestuia, termenul-limită de publicare a rezultatelor finale nu trebuie să depășească 27 de luni de la momentul de referință al recensământului.

Douăsprezece luni s-au scurs, iar reprezentanții Biroului Național de Statistică declarau la începutul anului curent că populația va afla rezultatele finale la sfârșitul lui 2015. Până vor fi procesate și generalizate datele recensământului, TIMPUL și-a propus să amintească cum a decurs recensământul acum un an.

sursa: realitatea.md/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *