Ultima oră

(BĂTAIE DE JOC) Moscova condamnă susţinerea “indecentă” oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene

"Am fi preferat ca anumiţi colegi de-ai noştri să nu se comporte cu atâta dezinvoltură faţă de criza ucraineană", a spus şeful diplomaţiei ruse.

El a evocat evenimente din decembrie, când "membri ai mai multor guverne europene au luat parte la manifestaţii antiguvernamentale într-o ţară cu care întreţin relaţii diplomatice".

"Este pur şi simplu indecent", a apreciat Lavrov.

El a declarat că manifestanţi, care ocupă de două luni Piaţa Independenţei din Kiev, au ocupat inclusiv clădiri publice, ca de exemplu Primăria.

"Imaginaţi-vă că acest lucru se întâmplă în orice ţară din Uniunea Europeană. Este posibil? Nu s-ar fi permis niciodată aşa ceva", a apreciat ministrul rus.

"Acum sunt (comise) progromuri, atacuri asupra poliţiei, incendii, (se aruncă cu) cocteiluri Molotov, un fel de dispozitive explozive. Este îngrozitor, este o încălcare a tuturor normelor europene", a adăugat el.

"Apreciez că îndemnurile la calm pe care le lansează lideri ai opoziţiei ca Vitali Kliciko arată că situaţia este pe cale să scape de sub orice control", a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

Manifestaţiile din Ucraina au început în urmă cu două luni, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat să semneze un acord de asociere cu UE, în schimbul unei reorientări către Rusia.

Europenii au acuzat regimul lui Vladimir Putin că a exercitat presiuni asupra Ucrainei, în special de natură economică.

O serie de oficiali europeni, inclusiv ministrul german de externe din perioada respectivă Guido Westerwelle, dar şi adjuncta secretarului de Stat american Victoria Nuland s-au dus, în decembrie, printre manifestanţi, în Piaţa Independenţei.

UE şi Statele Unite au acuzat luni puterea ucraineană că a provocat escaladarea confruntării cu opoziţia, adoptând legi considerate represive împotriva manifestanţilor.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *