CSI / RusiaExterne

Bătălia de la uzina Azovstal: Armata ucraineană opune o „rezistență supraomenească” în fața rușilor

Forțele armate ucrainene baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol, continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc în aceste momente „lupte grele şi sângeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.

„Ne aflăm deja în a doua zi de când inamicul a pătruns în teritoriul uzinei. Au loc lupte sângeroase. Sunt mândru de eforturile supraomeneşti pe care soldaţii mei le depun în încercarea de a opri măcelul pus la cale de inamic. Mulţumesc întregii lumi pentru extraordinarul sprijin acordat fortăreţei Mariupol. Situaţia este extrem de dificilă, dar continuăm să ne apărăm”, a declarat comandantul regimentului Azov.

Miercuri, primarulul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că au început noi bătălii în Azovstal, unde sute de civili – inclusiv 30 de copii – sunt încă prinși în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni ai oraşului. Iniţial, oficialii ucraineni au spus că au pierdut legătura cu apărătorii uzinei, însă joi dimineaţa, contactul a fost restabilit.

În prezent, apărătorii uzinei împart raţiile de apă şi hrană cu civilii care nu au putut fi evacuaţi. Marţi, s-a reuşit evacuarea a 156 de civili.

„În cel mai rău caz, dacă rămânem fără hrană, o să prindem păsări şi o să le mâncăm”, a declarat pentru sursa citată adjunctul comandantului regimentului Azov, Sviatoslav Palamar.

Uzina Azovstal, situată în sudul oraşului-port Mariupol este ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai localităţii asediate de peste două luni de forţele Rusiei.

Înaintea invaziei ruse în Ucraina, uzina producea 4 milioane de tone de oţel pe an şi avea 11.000 de angajaţi.

Cel puţin 150 de angajaţi ai combinatului fost fost ucişi de la începutul războiului iar alţi câţiva mii sunt dispăruţi, conform directorului companiei care deţine uzina Azovstal.

În acest moment, primarul oraşului Mariupol a declarat că uzina Azovstal este atacată şi bombardată concomitent de pe pământ, din aer şi de pe mare de trupele ruse şi că 30 de copii sunt în continuare blocaţi în combinat şi aşteaptă să fie salvaţi.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *