Social

BĂTUŢI şi TORTURAŢI. Mărturiile bolnavilor din internatul din Cocieri

Toţi bolnavii povestesc cu frică de o cameră a torturii situată la etajul 3, despre care administraţia spunea că nu există. Ani de-a rândul, administraţia internatului a răspuns în acelaşi fel: "nu-i ascultaţi pentru ca sunt bolnavi şi nu stiu ce vorbesc", scrie site-ul protv.md.

“Bolnavii se tem, pentru că dacă spun adevărul, îi aştepată pedeapsă cu injecţii care îi adoarme pentru multe zile, bătăi.”

Aceste marturii par desprinse dintr-un film horror. Din pacate, este realitatea de după poarta internatului pshihoneurologic din Cocieri. Pentru că majoritatea beneficiarilor sunt diagnosticati cu boli psihice, declaratiile lor sunt ignorate de directorul institutiei, dar şi de autorităţile de la Chişinău.

Valentina Buliga, ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei: “Sunt persoane cu dizabilitati mintale si pot spune orice. Nu stiu cum la voi ajunge informatia, la noi asa informatie nu a ajuns. Cand se vor adeveri astfel de informatii, vor fi sanctionati.”

Beneficiarii se tem să discute cu cineva din afară. Ei spun că dacă află administraţia că s-au plans de ceva, sunt pedepsiţi. Cel mai mult se tem să nu fie bătuţi şi închişi într-o camera situata la etajul trei al internatului. Acolo este doar un pat din fier, iar despre veceu sau apă – nici vorbă.

Deşi a negat insistent că în internat ar exista o asemenea cameră de pedeapsă, administraţia a acceptat, într-un final să ne arate încaperea. Însă directorul susţine că bolnavii ar fi închişi aici din alte motive.

Gheorghe Loghin, directorul internatului psihoneurologic, Cocieri: "Strică ferestre, dar la noi ele-s pachet şi coastă tare scump şi institutia nu are bani. De atâta, ca o pedeapsă, îi ridicam la etajul trei".

Pe lângă bătaie, bolnavii se plâng că îndură foame.

Mulţi dintre beneficiari merg prin sat şi muncesc cu ziua pentru o bucată de pâine. În schimb, angajaţii ar primi câte 50-100 de lei de la săteni ca sa le permita beneficiarilor să-i ajute la munci.

Sursa: Protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *