Ultima oră

BCE va achiziționa titluri de valoare garantate cu active de până la 300 de miliarde de euro (Reuters)

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.

Cu prilejul reuniunii de politică monetară de astăzi, Mario Draghi ar urma să prezinte detaliile planului prin care BCE vrea să cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) în valoare de sute de miliarde de euro, ultima încercarea a instituției de a salva zona euro de la stagnare economică.

Consiliul guvernatorilor BCE va analiza joi noi măsuri pentru aducerea ratei inflației în zona euro mai aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE, a afirmat oficialul înaintea reuniunii care se va desfășura la Napoli. În prezent, inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare. Conform datelor preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

‘Da, cred că vom fi cu toții de acord că numai politica monetară nu poate restabili încrederea investitorilor și revenirea pe creștere a zonei euro’, a explicat șeful BCE, adăugând că deciziile BCE pot încuraja investițiile prin ratele scăzute ale dobânzilor dar guvernele trebuie să se asigure că profiturile companiilor nu sunt reduse de majorarea taxelor sau alte reglementări care nu sunt necesare.

Subliniind că investițiile în zona euro au crescut foarte puțin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, șeful BCE a afirmat recent: ‘o creștere decisivă a investițiilor este esențială pentru a aduce inflația aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia și a reduce șomajul’.

În vederea relansării investițiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocrației. Un alt mijloc pentru a încuraja investițiile este diversificarea surselor de finanțare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.

Conform datelor Eurostat, în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.

‘Ne așteptăm ca BCE să anunțe un plan cuprinzător de achiziții — titluri de valoare garantate cu active și obligațiuni garantate — pentru următorii doi ani, în valoare de 200-300 miliarde de euro, a estimat economistul Christian Schulz de la Berenberg Bank.

Un sondaj Reuters publicat luni arăta că traderii se așteaptă ca BCE să cumpere într-un an titluri de valoare garantate cu active și obligațiuni garantate în valoare totală de 200 miliarde de euro.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *