Ultima oră

Belarus aniversează independenţa faţă de URSS pe ascuns, FĂRĂ parade, concerte și petreceri

Aleksandr Lukaşenko este Preşedintele ţării din 1994. În pofida obiecţiilor guvernelor occidentale, Lukaşenko a continuat politicile din epoca sovietică, între care perpetuarea proprietăţii de stat în economie.

Peste 70% din populaţia de 9,49 milioane de oameni a Republicii Belarus trăieşte în zone urbane. Mai bine de 80% din populaţie este formată din etnici belaruşi, cu minorităţi semnificative de ruşi, polonezi şi ucraineni. De la referendumul din 1995, ţara are două limbi oficiale: belarusa şi rusa. Constituţia R. Belarus nu declară o religie oficială, deşi principala religie practicată în această ţară este ortodoxia rusă. A doua religie, romano-catolicismul, are un număr mult mai mic de credincioşi, dar atît Paştele, cît şi Crăciunul ortodox şi catolic sînt sărbători naţionale. Belarus are cel mai mare indice al dezvoltării umane dintre ţările CSI.

Cadrul juridic al relaţiilor bilaterale moldo-belaruse este constituit din 97 de acorduri, dintre care 76 de documente sînt în vigoare. În stare de coordonare se află 14 proiecte.

În ianuarie – mai curent volumul comerţului dintre R. Moldova şi R. Belarus a atins 109,4 mln de dolari. În perioada respectivă exportul în Belarus a constituit 34,1 mln de dolari, iar importul 75,2 mln de dolari.

Preşedintele părţii moldave a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de colaborare economică este vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. Preşedintele părţii belaruse a Comisiei este Mihail Rusîi, viceprim-ministru al Republicii Belarus.
 
Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *