Internațional

Belarus: Închiderea punctului de trecere a frontierei de către Polonia este ”catastrofală”

Belarus a criticat vineri, 10 februarie, decizia Poloniei de a închide un punct de trecere a frontierei între cele două ţări ca fiind „catastrofală”, acesta afirmând că ar putea duce la un „colaps” de ambele părţi ale graniţei, informează Reuters, citată de Agerpres.

Menționăm că joi, 9 februarie, Polonia a anunţat, invocând preocupări de securitate, că închide un punct-cheie de trecere a frontierei spre Belarus la Bobrowniki, începând de la 12:00 ora locală (11:00 GMT) vineri, coborând relaţiile deja ostile dintre cele două ţări la un nou minim.

Minskul a criticat joi decizia, dar a mers mai departe cu un comunicat vineri, numind acţiunea iraţională şi periculoasă.

„Acţiunile autorităţilor poloneze ar putea conduce la un colaps de ambele părţi ale graniţei”, a declarat comitetul de frontieră al Belarusului într-un comunicat distribuit pe reţele sociale.

Polonia a devenit un refugiu-cheie pentru oponenţii dictatorului Aleksandr Lukaşenko şi Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia, principalul aliat al Belarusului, a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

După intrarea în vigoare a închiderii, doar două din şase puncte majore de trecere a frontierei terestre de-a lungul celor 400 km între cele două ţări vor fi deschise, au declarat forţele de frontieră belaruse într-un comunicat, potrivit Reuters.

„Odată cu închiderea unui alt punct de control polonez, situaţia va deveni catastrofală”, potrivit forţelor de frontieră ale Belarusului, indicând cozile deja lungi formate la punctele de trecere. „Sarcina celor două puncte de control rămase va creşte critic”.

Minskul consideră că decizia este intenţionat destinată „să agraveze şi mai mult situaţia de la frontieră şi să limiteze deplasările cetăţenilor”.

Relaţiile s-au încordat şi mai mult miercuri când un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal din Belarus într-un proces despre care Varşovia spune că a fost motivat politic, potrivit surselor ciate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *