Actualitate

BEM, o gaură neagră pentru creditele neperformante. Sturza: Negruță să se ducă la plimbare

“Ministerul Finanțelor este și el vinovat. Ministrul Finantelor trebuie sa se plimbe. El este responsabil de acumularea banilor. Trebuie sa-si dea demisia daca nu gaseste acesti bani ca sa redreseze situatia de la BEM”, a afirmat Sturza.

Totodata, fostul premier sustine ca BEM are lichiditatile necesare ca sa-si indeplineasca obligatiunile fata de deponenti si clienti. “Are probleme de capital din cauza unei politici frauduloase. Din pacate BEM a fost o groapa neagra unde s-au aruncat toate creditele neperformante ale altor banci. Cred ca au fost si unele inpuneri politice de a dat credite unor institutii de stat. Va fi nevoie de o recapitalizare. Cred ca de vreo 7-800 de milioane”, a precizat Ion Sturza.

Totusi, fostul premier este optimist si este de parere ca orice injective este nu o pierdere, ci o investitie. “Acest stoc de datorii istorice nu vor fi rambursate si ele partial vor fi amortizate, atat de stat, cat si de actionarii privati. Cred ca este o situatie fericita prin care statul sa-si mareasca cota actiunilor si sa o pregateasca pentru o privatizare. Orice injectie nu este o pierdere, ci o investitie. Lucrurile acestea se intampla in toate tarile”, a punctat Sturza.

De asemenea, Ion Sturza considera ca responsabilitatea BNM vizavi de situatia de la BEM este una directa. “Dragutan este un om onest, insa trebuie de pus intrebari si actualei conduceri si celei precedente. Foarte des deciziile din sectorul bancar nu sunt luate de guvernator, ci de viceguvernator. Cei de la Chisinau sa nu se realaxeze foarte mult. Eu cunosc aceasta echipa de investigatii, avocatii care stau in spatele listelor lui Magnitki. Reactia de la Chisinau este intarziata. Conducerea BNM fosta si actuala duc responsabilitatea pentru situatia de la BEM. Nu este nimic starsnic daca se va face si o injectie si de 800 de milioane. Este o investitie”, a specificat fostul premier.

Ion Sturza a mai precizat ca in mod normal ar trebui sa se anunte un concurs international pentru functia de presedinte de banca. “La conducere trebuie sa fie sefi independenti si nu functionarasi. Oamenii acestia habar nu au ce inseamna institutie financiara. Daca ar fi sa ne uitam cine au fost sefi la institutie o sa vedem ca nu au fost cele mai profesioniste persoane. La conducere trebuie sa fie persoane profesioniste. Implicarea politicului dauneaza. Se poate de distrus cea mai perfecta banca din lume prin zvonuri”, a afirmat Sturza.

“Guvernul administreaza foarte prost institutiile de stat. Nu s-a dorit sa se schimbe vechii administrator, care au fost mosteniti de la vechea sistema. Eu am zis lasati caruta veche inventati una noua, mergeti pe jos”, a punctat Sturza.

Fostul premier sustien ca este o problema faptul ca nu se stie cine detine sectorul financiar. “Ca atare se stie. Multi sunt din companii off shore, alte persoane. Ultimul guvernatorul, in ultimii 5 ani a fost la cheremul guvernarii, iar noul guvernator nu a putut tine piept raiderilor. Sper ca pana la urma va fi o constientizare ca sistemul bancar nu este o sura careia sa-i dam foc”, a explicat Sturza.

Desi a declarat ca stie cui i-au fost oferite creditele neperformante, fostul premier a ezitat sa dea nume. “Nu este un secret si stiu cui s-au dat aceste credite neperformante, dar nu sunt eu purtatorul de cuvant al BEM. Persoanele sunt din RM, nu sunt extraterestri. In RM cineva si-a inchipuit ca este un mare petrolist, a ingropat niste bani in niste proiecte amatoricesti specifice oamenilor de afaceri de pe Bac, dar lucrurile sunt de genul folclorului, nu trebuie sa facem speculatii pe aceasta tema”, a conchis Sturza. 

Sursa: inprofunzime.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *