Economie Mondială

BERD a acceptat China în acționariatul băncii

Decizia BERD era anticipată și conferă Chinei o participație simbolică, de doar 0,1 la sută și un nou mijloc de extindere a prezenței internaționale, după măsurile recente de dezvoltare a legăturilor comerciale cu Europa și Asia.

În acest fel, numărul statelor acționare la BERD a ajuns la 65. „Participarea Chinei la BERD deschide un număr semnificativ de oportunități pentru investiții sustenabile ale companiilor chineze în regiuni unde activează banca”, a declarat președintele BERD, Suma Chakrabarti într-un comunicat.

Înființată în 1991 pentru a investi în statele din Europa de Est, din fostul bloc sovietic, BERD și-a extins considerabil prezența în ultimii ani. BERD investește în prezent și în Mongolia, Turcia și alte economii afectate direct sau indirect de Primăvara Arabă, cum sunt Maroc, Egipt, Tunisia și Iordania.

Recent, BERD s-a implicat în Grecia și Cipru, iar în următoarele zile pe lista ar putea fi adăugat și Libanul. Chiar daca China va fi probabil furnizor de fonduri, nu beneficiar, ar putea beneficia indirect prin intermediul proiectelor BERD în țări precum Kazakhstan, unde se suprapun cu inițiativa chineză „O centură. Un drum”, de pe Drumul Mătăsii.

Statutul Chinei de membru al BERD va oferi ambelor părți oportunități de investiții și de cooperare în Europa Centrala și de Est, estul și sudul Mediteranei și Asia Centrală, potrivit băncii centrale a Chinei. BERD a mai anunțat că ar dori să colaboreze cu Banca Asiatică pentru Investiții în infrastructură, în care China are rolul principal.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *