Actualitate

BERD este interesată de R. Moldova pe toate dimensiunile

Preşedintele BERD a accentuat că ultima iniţiativă în acest sens ține de gestionarea fondurilor europene pentru implementarea DCFTA și susținerea financiară a sectorul privat. De asemenea, Sir Suma Chakrabarti a menționat că BERD urmărește evoluția evenimentelor din țara noastră după învestirea noului Guvern și a salutat eforturile autorităților centrale îndreptate spre implementarea unor reforme eficiente în toate domeniile social-economice, menționează un comunicat al ministerului Economiei.

La rîndul său, Octavian Calmîc a vorbit despre politicile promovate de Guvernul R. Moldova în direcția depășirii situației social-economice din țară, precum și despre strategiile de perspectivă, care urmează a fi implementate. Vicepremierul a accentuat că Guvernul a reușit să implementeze un set întreg de proiecte sociale, care, într-un final, au permis micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali la energia electrică, gaze naturale, au fost indexate pensiile etc.

Cu referire la proiectele de perspectivă, ministrul Economiei a informat despre viziunile Guvernului la formarea bugetului de stat, politicii bugetar-fiscale, atît pentru anul curent, cît și pentru 2017, acordarea subsidiilor în agricultură, reformele din sectorul energetic și mediul de afaceri.

În cadrul întrevederii, la care au participat şi Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și noul șef al reprezentanţei BERD la Chișinău, Dimitri Gvindadze, au fost discutate și relațiile țării noastre cu Fondul Monetar Internațional, precum și dialogul bilateral privind semnarea unui nou acord.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituțiile financiare (11%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%). 

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *