Externe

Berlusconi: Despărţirea Crimeei de Ucraina a fost democratică

Berlusconi a devenit luna aceasta primul politician occidental de anvergură – el a fost premierul Italiei în patru rânduri – care a vizitat peninsula ucraineană de la Marea Neagră, anexată de Rusia anul trecut, ceea ce a provocat o adevărată prăpastie între Moscova şi Washington.

Separatişti proruşi luptă împotriva Guvernului, în estul Ucrainei, un conflict despre care cel mai probabil urmează să discute luni, la New York, preşedintele american Barack Obama şi Putin, care se întâlnesc în marja Adunării Generale a ONU.

Berlusconi, care întreţine de mult timp o relaţie apropiată cu Putin, a criticat sancţiunile impuse de către Occident Rusiei din cauza rolului ei în Ucraina, afirmând că afectează afacerile italiene.

El a catalogat drept „democratic" şi „valid" referendumul care a avut loc în Crimeea în 2014, înainte de anexare.

„Optzeci şi şapte la sută dintre cetăţenii Crimeei au votat, 93% au votat să se despartă de Ucraina, au votat să fie o republică autonomă, au votat să devină parte a Federaţiei ruse", a declarat Berlusconi într-un discurs pe care l-a susţinut în nordul Italiei, transmis la televiziune.

El a mai declarat duminică, la acest miting de la Brescia, că evenimentul marchează „revenirea (sa) pe scena politică".

„Trebuie să vedeţi dragostea, recunoştinţa şi prietenia cu care este primit Putin" în Crimeea, a spus Berlusconi, catalogându-l pe preşedintele liderul politic "numărul unu".

„Femeile i se aruncă în braţe, spunându-i «mulţumesc, Vladimir, mulţumesc, Vladimir»", a adăugat el.

Serviciul ucrainean de securitate i-a interzis magnatului media italian accesul în această ţară în următorii trei ani, în urma vizitei acestuia în Crimeea.

Berlusconi, care împlineşte vârsta de 79 de ani săptămâna aceasta, a dominat scena politică italiană timp de aproape două decenii, însă în prezent se străduieşte să-şi menţină unită formaţiunea, Forza Italia, care se confruntă cu un val de plecări.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *