CSI / RusiaInternaționalRăzboi

Berlusconi, prietenul lui Putin, declară că președintele rus a fost ”împins” de separatiști, de presă și de poporul rus să declanșeze războiul din Ucraina

Vladimir Putin „a fost împins” de separatiştii pro-ruşi din Donbas, de presă şi de poporul rus să declanşeze războiul din Ucraina, a declarat joi seara, 23 septembrie, la televiziunea italiană fostul premier şi lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, Silvio Berlusconi, scrie Reuters.

Nu este pentru prima dată când Berlusconi, al cărui partid face parte din coaliția de dreapta care se așteaptă să câștige alegerile generale de duminică, îi ia apărarea lui Putin pentru acțiunilor președintelui rus în Ucraina. 

Berlusconi, un prieten de-al lui Putin, a minimizat instinctele agresive ale președintelui rus, după ce acesta a amenințat că va folosi arme nucleare ca urmare a eșecurilor suferite în Ucraina.

„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”, a spus Berlusconi, folosind formularea oficială rusă pentru război.

Sub prim-ministrul Mario Draghi, Italia a fost un susținător ferm al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la acțiunile sale în Ucraina.

Giorgia Meloni, lidera partidului Frații Italiei de extremă-dreapta, desemnată ca următorul premier, s-a angajat să continue această poziție, dar Berlusconi și celălalt aliat al ei, Matteo Salvini, au fost mai ambivalenți.

Matteo Salvini (stânga), Giorgia Meloni (centru) și Silvio Berlusconi (dreapta), cei trei lideri care ar putea forma un viitor guvern naționalist-conservator în Italia, ceea ce îi îngrijorează pe europeni.

Inițial, planul Rusiei a fost inițial să cucerească Kievul „într-o săptămână”, apoi să-l înlocuiască pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cu „un guvern de oameni decenți” și să iasă (din Ucraina – n.red.) „într-o săptămână”, a adăugat Berlusconi.

„Nici nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce în mintea mea ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a insistat fostul premier italian.

Totodată, Berlusconi a subliniat și că ruşii au întâmpinat „o rezistenţă neaşteptată, care a fost apoi alimentată de arme de tot felul din Occident”.

„Războiul a durat mai bine de 200 de zile, situaţia a devenit foarte grea, mi se face rău când aud de morţi pentru că mereu am considerat că războiul este o nebunie de nedescris”, a precizat Silvio Berlusconi.

Obiectivele de război declarate de Putin au variat în timpul războiului în ultimele șapte luni. Ucraina a alungat inițial trupele ruse din zona Kievului și, mai recent, a demarat o contraofensivă în nord-est, lângă granița cu Rusia. 

Putin spune acum că scopul principal este asigurarea teritoriului în regiunea Donbas a Ucrainei controlată parțial de separatiștii pro-ruși. 

Vorbind la televiziunea publică italiană RAI, Berlusconi a sugerat că decizia Moscovei de a invada Ucraina a venit ca răspuns la un apel al separatiștilor. Acesta a spus că liderii lor au venit la Kremlin și i-au spus direct lui Putin, „te rog să ne aperi, pentru că dacă nu ne aperi, nu știm unde am putea ajunge”.

De asemenea, Berlusconi a mai spus că, după anexarea Crimeei de către Rusia, ilegal, în 2014, a vizitat peninsula împreună cu Putin și i-a văzut pe localnici cum ieșeau din case să-i mulțumească președintelui rus.

În aceeași zi în care Berlusconi a vorbit despre război la televiziunea italiană, Ambasada Rusiei la Roma a publicat pe rețelele sociale fotografii cu principalii lideri italieni alături de Vladimir Putin

„Extrase din istoria recentă între Rusia şi Italia. Atâtea amintiri”, scrie cu ironie ambasada ca legendă la patru fotografii alese cu grijă şi în care apar actori de prim-plan din campania electorală, care s-au distanţat de Moscova după invazia rusă în Ucraina. 

Într-o fotografie din cele patru,  Putin poate fi văzut alături de prietenul său Silvio Berlusconi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *