Timpul Local

Biblioteca din Zaim a fost jefuită

În noaptea de sâmbătă spre duminică biblioteca publică din com. Zaim, Căuşeni a fost prădată de persoane necunoscute. După ce au rupt trei uşi de fier din perete tâlharii au luat cu ei toate tehnica electronică (un computer, două televizoare, un centru muzical, un DVD player), în valoare totală de 35-40 mii lei.

Chiar dacă au trecut câteva zile de la jaf poliţiştii nu au niciun suspect. Zilele trecute Nina Muntean, directoarea bibliotecii, s-a dus să discute cu poliţistul de sector, care are un birou în sediul primăriei, ce date noi mai are. Acesta juca cărţi cu alţi doi poliţişti veniţi să-l ajute să cerceteze cazul şi i-a aruncat: „iaca ce fac democraţii voştri, la comunişti era regulă”, a povestit bibliotecara. Acest lucru îl confirmă o altă funcţionară din cadrul primăriei. Poliţistul de sector nu a fost de găsit în birou pentru comenta situaţia.

„Cel mai tare îmi pare rău pentru datele pe care le aveam în computer”, povesteşte Nina Muntean, care spune că lucra asupra unei monografii a satului. „Acum mă tem să mă duc la lucru. Toate opt uşi au fost sparte”, mai spune femeia care recunoaşte că nu mai are încredere în poliţie şi a apelat în ultimă instanţă la ziarul TIMPUL. Casa de cultură, unde este amplasată biblioteca, nu avea paznic dar se află chiar vizavi de primărie şi paznicul de acolo mai avea grijă şi de clădirea de peste drum. „Numai eu ştiu cum am făcut rost de bani să cumpăr tehnica ca să avem o bibliotecă performantă. Primăria tot timpul zicea că n-are bani”, a mai spus bibliotecara.

Sătenii din Zaim nu cred că jaful de la biblioteca, cu care ei se mândresc în tot raionul, l-ar fi făcut cineva din localitatea lor. Ei şi-au amintit că acum aproximativ o lună într-un sat vecin, Batâr, ar fi avut loc o spargere similară. „Aici a fost o echipă bine pregătiră. Uşile cu gratii au fost smulse din pereţi, iar lăcatele erau întregi. Nişte copii s-ar fi chinuit mult şi nu aveau să fie aşa rupe”, povesteşte Svetlana, o locuitoare din Zaim. Pentru a-şi relua activitatea biblioteca are nevoie de reparaţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *