Social

Bicicliștii anunță proteste! Alianța Biciclete Chișinău cere reguli mai stricte privind siguranța pe drumurile publice

Bicliștii din Republica Moldova cer guvernanților reguli mai dure și acțiuni prompte, pentru a face drumurile publice mai sigure pentru pietoni și bicicliști. Asta după ce în ultima perioadă s-au întețit accidentele în care au fost loviți mai mulți pietoni sau bicicliști, scrie Deschide.md.

În acest sens, oamenii pe biciclete vor organiza sâmbătă, 4 martie, o manifestație la care sunt invitați să participe toți doritorii. Evenimentul va începe la ora 13:00, în scuarul liceului „Gheorghe Asachi” din centrul capitalei, acolo unde va fi instalat un monument „bicicleta albă”, în memoria tuturor bicicliștilor care și-au pierdut viața în accidente rutiere. Ulterior, participanții vor porni într-o cursă prin oraș. 

„Vrem să cerem măsuri mai prompte. Vrem să se vorbească mai mult despre nesiguranța în care se află zi de zi nu doar bicicliștii, dar și fiecare locuitor al Chișinăului care este și în postura de pieton. Fie că ești sportiv de performanță la antrenament pe traseu, fie că ești la o plimbare cu bicicleta în parc, fie că mergi cu bicicleta la serviciu, la școală sau la facultate, fie că traversezi strada ca pieton – viața îți este pusă în pericol constant. Vă invităm să vă alăturați manifestației dacă nu sunteți indiferenți și vă pasă de siguranța voastră și a celor din jur”, a declarat reprezentantul Alianței Biciclete Chișinău, Ana Popa, scrie Moldpres.

În acest sens, reprezentanții asociațiilor de profil au înaintat în ultima perioadă autorităților o listă de revendicări pentru a face drumurile publice mai sigure pentru pietoni și bicicliști. O parte dintre instituțiile vizate au venit deja cu unele propuneri, însă bicicliștii cer acțiuni mai rapide de siguranță rutieră.

Acțiunile sunt organizate după ce recent, un ciclist de 12 ani, campion al Moldovei la nivel de juniori, a decedat la spital după ce el și colegul lui au fost loviți de o mașină în apropierea localității Stăuceni din municipiul Chișinău.

Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că pe parcursul lunii martie în școlile din țară vor fi organizate acțiuni de informare a elevilor și a părinților despre securitatea rutieră. Totodată, în contextul accidentelor grave produse în ultima perioadă, poliția a anunțat că va intensifica măsurile de supraveghere și control pe drumurile publice. În același context, Parlamentul a votat ieri un proiect de lege care prevede noi mecanisme de responsabilizare a participanților la traficul rutier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *