CSI / RusiaInternațional

Biden consideră ”periculoase” afirmațiile lui Putin despre posibilitatea folosirii armelor nucleare. „Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre asta?”

Preşedintele SUA, Joe Biden şi-a exprimat joi scepticismul faţă de afirmaţia președintelui rus, Vladimir Putin, că nu are nicio intenţie de a recurge la arme atomice în Ucraina, transmite Reuters și Agerpres.

În aceeaşi zi, Putin minimalizase confruntarea nucleară cu Occidentul, susţinând că Rusia nu a ameninţat cu folosirea armamentului de acest tip, ci doar a reacţionat la ”şantajul” nuclear al liderilor occidentali.

„Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre asta? De ce vorbeşte despre capacitatea de a utiliza o armă nucleară tactică”, s-a întrebat Biden, într-un interviu pentru NewsNation, apreciind că Putin ”a fost foarte periculos în modul de abordare a acestui subiect”.

De mai multe ori, Putin şi alţi oficiali ruşi au afirmat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea folosi bombe nucleare pentru a-şi apăra integritatea teritorială. Remarcile respective au fost interpretate în Occident ca ameninţări implicite cu lansarea lor în teritoriile ucrainene pe care Moscova pretinde că le-a anexat.

Într-un interviu acordat anterior televiziunii CNN, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitatea naţională, John Kirby, declarase că Rusia ar putea avea în vedere o aşa-numită ”bombă murdară” – care răspândeşte material radioactiv fără o reacţie în lanţ, cu ajutorul unei explozii convenţionale – şi pregăteşte un pretext pentru a învinui Ucraina.

Însă, Kirby a adăugat că SUA nu au observat încă niciun indiciu al unei astfel de operaţiuni. „Vă voi spune şi că nu vedem niciun semn, nici măcar astăzi, că ruşii intenţionează să folosească o bombă murdară sau măcar să facă pregătiri pentru asta”, a spus el.

Ruşii ”dau adesea vina pe alţii pentru ceea ce fac sau sunt pe cale să facă chiar ei. Deci de aceea trebuie să luăm asta în serios” a comentat oficialul american afirmaţiile lui Putin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *