Război

Biden face aluzie la posibila implicare a lui Putin în prăbușirea avionului lui Prigojin

Președintele american Joe Biden a sugerat că președintele rus Vladimir Putin s-ar putea afla în spatele prăbușirii avionului, printre ai cărui pasageri se afla și șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Potrivit liderului american, “nu există “prea multe lucruri care se întâmplă în Rusia și în spatele cărora să nu se afle Putin”, dar a precizat că nu știe suficient de multe lucruri pentru a ști răspunsul.

Biden și-a amintit și cuvintele sale de acum o lună: dacă ar fi în locul lui Prigojin, ar fi mai atent la ce mănâncă și ce conduce.

De asemenea, președintele Statelor Unite a declarat miercuri, într-o scurtă conversație cu jurnaliștii, că nu are încă suficiente informații despre situația cu șeful grupului Wagner Evgeny Prigozhin.

Reamintim, miercuri seara, presa rusă și Rosaviatsia au relatat că un avion s-a prăbușit în Federația Rusă, printre pasagerii căruia se afla și șeful grupului Wagner Evgeny Prigozhin. Se pare că toate cele 10 persoane care se aflau la bord au fost ucise, inclusiv adjunctul lui Prigozhin, Dmitri Utkin, cu indicativul “Wagner”.

Evgheni Prigojin este un oligarh rus cunoscut ca fiind proprietarul grupului de companii Concord. Companiile sunt cunoscute pentru că au câștigat licitații pentru furnizarea de servicii de catering pentru structurile de stat și militare rusești, ceea ce i-a adus lui Prigozhin porecla informală de “bucătarul lui Putin”. “Concorde” a finanțat activitățile “Internet Research Agency”.

Prigojin este, de asemenea, considerat a fi managerul și finanțatorul PMC Wagner, care desfășoară sau a desfășurat operațiuni periculoase și destabilizatoare în țări străine precum Ucraina, Siria, Sudan, Libia și Mozambic. Sunt cunoscute, de asemenea, faptele privind participarea wagnerienilor la actualul război total al Rusiei în Ucraina.

În luna iunie a acestui an, grupul Wagner a efectuat o tentativă nereușită de revoltă, după care Prigojin s-ar fi aflat în Belarus, în urma unui acord cu autoproclamatul președinte belarus Alexander Lukașenko. Dar șeful “wagnerienilor” a fost văzut de mai multe ori după aceea în Rusia și chiar în Africa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *