Actualitate

Bila albă și bila neagră

Bila albă

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat, pe 1 iulie, un decret privind Ziua comemorării victimelor stalinismului. Noul document prevede că, în fiecare an, în ziua de 6 iulie, în toate localitățile republicii vor fi coborâte în bernă drapelele de stat. În acest sens, se recomandă autorităților publice, întreprinderilor şi organizațiilor să renunțe, în Ziua comemorării victimelor stalinismului, la desfășurarea acțiunilor distractive de masă. Redacțiile ziarelor, posturile de radio şi de televiziune sunt îndemnate să țină cont de specificul zilei de 6 iulie, la editarea publicațiilor şi la formarea programelor din această zi.

Decretul a fost emis întru păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană.

Bila neagră

Ministrul Economiei Octavian Calmâc și premierul Pavel Filip au avut destulă „inspirație” să aibă întrevederi cu vicepremierul rus Dmtri Rogozin, într-o zi de doliu, când am comemorat victimele deportărilor din 1949 organizate de Uniunea Sovietică. Deși este copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Rogozin este mai puțin cunoscut pentru dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Rusia și Republica Moldova, ci mai mult pentru declarațiile sale antimoldovenești și sprijinul total față de regimul separatist din Transnistria. De aceea, îndrăznim să credem că vizita sa la Chișinău a fost mai mult un pretext pentru a trage o fugă până la Tiraspol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *