CSI / RusiaRăzboiUcraina

Bilanţul atacului rusesc din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski, a ajuns la 10 morţi şi 28 de răniţi

Cel puţin 10 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete ruseşti care au lovit marţi, 13 iunie, un bloc de apartamente şi un depozit din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, au declarat oficiali locali, citaţi de Reuters și News.ro.

Anterior, un bilanţ indica şase morţi şi 25 de răniţi.

Guvernatorul regional Serhi Lîsak a declarat că patru persoane au fost ucise în blocul de apartamente şi şase în depozit. Primarul Oleksandr Vilkul a anunţat că o persoană este încă prinsă sub dărâmături şi că 28 au fost rănite, 12 dintre ele fiind tratate în spital.

Blocul de locuinţe cu cinci etaje, situat în centrul oraşului, a luat foc după ce a fost lovit în atacul din cursul nopţii. Dimineaţă, încă ieşea fum din clădire, iar în faţa blocului locatarii plângeau.

O femeie a declarat că a fost trezită de o explozie care a răsunat ca un tunet şi a fost aruncată din pat de suflul exploziei. ”Am fugit la uşa din faţă, dar era foarte cald acolo, fumul era gros”, a povestit ea. ”Ce puteam să fac? Stăteam pe balcon, îngrozită că îmi voi pierde cunoştinţa. Nu a venit nimeni pentru o lungă perioadă de timp. Am crezut că va trebui să sar într-un copac”, a relatat femeia. În jurul ei, strada şi curtea erau presărate cu sticlă şi cărămizi. Cel puţin cinci maşini au fost arse.

Ihor Lavrenenko, care locuieşte într-o altă parte a clădirii, a declarat că a auzit două explozii. ”M-am trezit de la prima explozie, una slabă, şi m-am dus imediat pe balcon. Apoi, a doua s-a auzit chiar deasupra capului, am privit de la balconul meu cum cad resturi fierbinţi”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a născut în Krivoi Rog, a condamnat atacul într-o postare pe canalul său de Telegram: ”Ucigaşii ruşi îşi continuă războiul împotriva clădirilor rezidenţiale, a oraşelor obişnuite şi a oamenilor”, a scris el.

Rusia nu a comentat imediat atacul. Moscova a lovit în repetate rânduri oraşe din Ucraina de la invazia sa la scară largă din februarie 2022, dar neagă că a vizat civili şi spune că loveşte ţinte strategice.

Acest atac cu rachete ruseşti, care intervine după o pauză de câteva zile, are loc în condiţiile în care Kievul a lansat operaţiuni de contraofensivă. Oraşul Krivoi Rog a mai fost vizat cu alte ocazii de atacuri, dar acesta a fost unul dintre cele mai grave din punct de vedere al bilanţului în victime umane.

Comandamentul militar ucrainean a declarat că apărarea aeriană a distrus 10 din cele 14 rachete de croazieră şi una din cele patru drone de fabricaţie iraniană trase asupra Ucrainei în timpul nopţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *