Internațional

Bilanţul morţilor de pe Costa Concordia a ajuns la cinci. Un pasager susţine că echipajul era beat

Conform ziarului La Repubblica, cele două persoane găsite moarte sunt un cuplu de pensionari, rămaşi probabil blocaţi în momentul înclinării şi scufundării parţiale a navei.

În cursul nopţii, echipele de intervenţie au salvat un cuplu de sud-coreeni care se aflau în luna de miere. Duminică la prânz, în navă a fost găsit în viaţă şi un membru al echipajului, care rămăsese blocat în zona restaurantelor de pe Puntea 3.

Alte zeci de persoane sunt de negăsit, iar autorităţile italiene încearcă să centralizeze datele persoanelor salvate.

În prezent, aproximativ 15 persoane sunt considerate dispărute, dar autorităţile nu ştiu cu exactitate dacă acestea nu cumva au fost salvate fără a fi înregistrate pe liste.

Majoritatea persoanelor salvate au fost transferate de pe Insula Giglio în portul continental Santo Stefano, urmând să fie repatriate. La bordul navei se aflau 4.229 de persoane. Trei dintre acestea, doi francezi şi un peruan, au murit în accident. Naţionalitatea celor două persoane găsite moarte duminică nu a fost dezvăluită.

Mărturia unui pasager rus

Unii membri ai echipajului Costa Concordia, vasul de croazieră eşuat în noaptea de vineri spre sâmbătă în apele Mediteranei, ar fi fost în stare de ebrietate, starea fiind cauza principală a naufragiului. Dezvăluirea a fost făcută de un pasager rus, aflat la bordul navei, citat de Lifenews.ru.

Potrivit acestuia, cei din echipajul vasului au sărbătorit împreună cu pasagerii ruşi Anul Nou pe rit vechi.

"Mulţi pasageri sunt siguri că echipajul era beat. Toţi au văzut cum membri ai echipajului mergeau pe vas, beau şampanie şi cum se distrau cu fetele. Am eşuat cu viteză maximă!", a declarat Vadim Vîlkost unul dintre turiştii care se afla pe navă împreună cu soţia sa şi fiul.

Vîlkost a precizat că operaţiunile de evacuare a pasagerilor nu au fost rapide. Bărbatul le-a mărturisit jurnaliştilor că personalul din Filipine nu numai că nu evacuau pasagerii, dar îi asigurau că totul este bine.

"Când toată lumea şi-a dat seama că nava se scufundă, echipajul a început să alerge pe coridoarele înguste către bărcile de salvare, împingând cu coatele în fuga lor, chiar şi copiii", a adăugat acesta.

Rusul le-a spus jurnaliştilor că şi-a amintit de Titanic în timp ce nava se scufunda.

"Voiam să merg pe punte să vedem petrecerea de Anul Nou. Şi deodată – am simţit o lovitură. Am sărit din cabină îmbrăcat numai în pantaloni scurţi, nu mi-am luat nici măcar actele din cabină. Pasagerii se salvau singuri", a povestit Vîlkost.

Salvat după 24 de ore

Un membru al echipajului Costa Concordia a fost salvat la mai bine de 24 de ore după ce nava a eşuat, potrivit CNN.

Bărbatul, găsit duminică de dimineaţă blocat într-unul dintre restaurantele navei, suferea de hipotermie, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităţii portuare.

Identitatea bărbatului nu a fost deocamdată dezvăluită.

Scafandrii au reluat căutările duminică de dimineaţă în încercarea de găsi persoanele care sunt în continuare date dispărute. Potrivit primarului insulei Giglio, cel puţin 17 persoane sunt dispărute, 11 pasageri şi 6 membrii ai echipajului.

Echipele de salvare căutau şi o persoană a cărei voce a fost auzită, duminică dimineaţă, la bordul navei.

"A fost auzită o voce la bordul navei", a declarat Luca Cari, unul din purtătorii de cuvânt ai echipelor de intervenţie, precizând că au fost auzite şi zgomote la bordul navei.

Potrivit lui Cari, vocea s-a auzit în zona Punţii numărul 3.

După salvarea miraculoasă a unui cuplu sud-coreean aflat în luna de miere, căutările au continuat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Via Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *